LIDERII BISERICILOR PARTICIPA LA UN TRENING DE ADVOCACY CU PRIVIRE LA COMBATEREA TRAFICULUI



Instruirea in tehnici de advocacy a personalului confesional este organizata de catre Misiunea in R. Moldova a OIM, in parteneriat cu organizatia €žAjutorul Crestin din Moldova" si Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Fiinte Umane. Evenimentul se va concentra pe fortificarea rolului bisericilor din Moldova in acest domeniu. Sesiunile de lucru vor oferi informatii privind aplicabilitatea tehnicilor de advocacy in lupta cu traficul de persoane. Preotii vor beneficia de experienta lui Torsten Moritz, expert in cadrul Comisiei Bisericilor pentru Migranti din Europa si al parintelui Savvas Michaelides de la Biserica Ortodoxa Rusa Sf. Stilian, Limassol, Cipru. Participantii vor capata indemanare in strategii de advocacy, avand drept suport Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane care a intrat in vigoare la 1 februarie 2008, inclusiv pentru Moldova.

Potrivit OIM Moldova, traficul de persoane continua sa ramana o problema pentru R. Moldova. In 2007, Centrul de Reabilitare din Chisinau a acordat asistenta pentru 273 de noi victime ale traficului. In 2006 numarul acestora a fost de 295, iar in anul 2005 - 265 persoane. Data fiind natura ascunsa a tipului de infractiune si stigmatizarea victimelor de catre membrii comunitatii, numarul real al victimelor traficului este greu de stabilit, sustin reprezentantii organizatiei. Cu toate acestea, OIM Moldova apreciaza remedierea treptata a situatiei in acest sens. In special organizati a mentioneaza cooperarea intensa care are loc intre parteneri in zona de combatere a fenomenului traficului, precum si nivelul inalt de informare al actorilor sociali, ceea ce a dus la identificarea unui numar impresionant de cazuri de trafic din numarul mare de femei vulnerabile, care se afla in situatii de risc.

Anterior, in cadrul aceluiasi program, au fost informati privind tehnicile de prevenire a traficului de persoane peste 700 de preoti si pastori. La 2 decembrie 2007 a fost organizata Ziua Nationala a Rugaciunii, cu aceasta ocazie fiind editata o compilatie de predici relevante. In prezent, in diferite raioane ale republicii sunt implementate 18 proiecte comunitare. Programul este implementat cu sustinerea financiara a Biroului pentru Populatie, Refugiati si Migratie (PRM) al Departamentului de Stat al SUA in cadrul Initiativei presedintelui SUA pentru combaterea traficului de persoane.

Din Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Persoane fac parte: ambele Mitropolii ale Bisericii Ortodoxe din Moldova, Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din R. Moldova.

Sursa: Info-Prim Neo