Tinerii de astazi sunt liderii de maine



Sectia Relatii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova 

Comunicat de presa

 

€žTinerii de astazi sunt liderii de maine", cu acest mesaj a fost lansat Proiectul €žParlamentul Tinerilor", care reprezinta o institutie de dezbateri parlamentare si un instrument educational obiectivul caruia este simularea procesului de luare a deciziilor din cadrul forului legislativ, acumularea de cunostinte si experiente practice privind activitatea parlamentara in Republica Moldova.    

Proiectul este derulat in comun de catre Parlamentul Republicii Moldova si organizatia neguvernamentala €žInstitutul Tineretului Guvernator", cu suportul National Democratic Institute si Asociatiei pentru Democratie Participativa €žADEPT".

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a salutat initierea acestui proiect desfasurat in cadrul Conceptiei de Cooperare a Legislativului cu Societatea Civila si a remarcat faptul ca initiativa in cauza va contribui la consolidarea dialogului social dintre clasa politica si tanara generatie din tara.

In opinia spicherului, tinerii din Republica Moldova inca nu dispun de suficiente parghii pentru a influenta actul de luare a deciziilor, motiv pentru care, €žParlamentul Tinerilor" poate deveni un instrument eficient de participare a tinerilor la dirijarea afacerilor publice.  

€žDezvoltarea societatii trebuie sa fie o preocupare nu doar a clasei politice, ci a intregii societati. €žParlamentul Tinerilor" ofera mecanisme de stimulare a responsabilitatii atat a clasei politice, dar si a cetateanului de rand, precum si premise bune pentru initierea unui parteneriat durabil dintre clasa politica si societatea civila", a accentuat Marian LUPU.

Presedintele Parlamentului si-a exprimat speranta ca etapa finala a acestui proiect va rezulta in mesaje si semnale ale tinerilor catre parlamentari si intreaga clasa politica din Republica Moldova in vederea edificarii unei societati democratice in baza valorilor europene. In acelasi timp, spicherul a remarcat importanta ca mesajele tinerilor sa fie primite pozitiv de catre clasa politica.

Sergiu Bejenaru, Presedintele ONG-ului €žInstitutul Tineretului Guvernator", a evidentiat caracterul educativ al proiectului si spiritul promotor de participare a tinerilor in viata publica din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, in tara noastra exista o necesitate obiectiva de a promova educatia civica si politica, care sa ofere tinerilor posibilitatea de a aborda cu factorii de luare a deciziilor problemele cu care se confrunta tanara generatie si de a identifica in comun solutii durabile.

Alex GRIGORIEVS, director al National Democratic Institute, a subliniat, la randul sau, importanta promovarii implicarii active a tinerilor in viata politica si educarea tinerilor lideri in spiritul participarii active la gestionarea afacerilor publice.

Igor BOTAN, director executiv al ADEPT a sustinut utilitatea acestui proiect, in special subliniind necesitatea preluarii practicilor obtinute in cadrul acestei actiuni de catre comunitatile din regiuni.  

Proiectul este destinat tinerilor din Republica Moldova cu varsta cuprinsa intre 18 - 25 de ani si va intruni un numar de 51 de participanti. Participantii se vor familiariza cu modul de constituire a Parlamentului, functionarea organelor de lucru ale Parlamentului, modalitatea de initiere si dezbatere a unei initiative legislative, etc. Tinerii vor lucra in fractiuni, comisii parlamentare si in sedinte in plen. Parlamentul va pune la dispozitia participantilor sali de lucru, inclusiv sala de sedinte plenare a forului legiuitor.

Desfasurarea proiectului Parlamentul Tinerilor va avea loc in perioada  19 - 21 aprilie 2008.           Selectarea participantilor va avea loc intre 25 februarie - 21 martie 2008, ulterior, persoanele selectate vor beneficia de seminare introductive privind organizarea si functionarea Parlamentului, sisteme si doctrine politice, precum si vor asista la o sedinta in plen a Parlamentului.

 

Tinerii interesati vor expedia un chestionar de inscriere completat la adresa:

parlamentul.tinerilor@gmail.com 

Chestionarul de inscriere este accesibil la adresa: 

www.parlament.md/parlamentultinerilor

 

25 februarie 2008