NATO constitue un multiplicator al cresterii economice in arealul euro-atlantic



La data de 22 februarie, in incinta Centrului de Informare si Documentare privind NATO din Moldova, a avut loc Conferinta Stiintifica  €žRolul NATO in diminuarea riscurilor economice". Scopul evenimentului a fost de a pune in discutie dimensiunea economica a securitatii si de a evalua rolul Aliantei Nord Atlantice in diminuarea instabilitatii si riscurilor economice. In cadrul celor doua sesiuni s-a accentuat rolul  NATO in asigurarea unui nivel acceptabil de securitate si stabilitate politica in regiune, cat si contributia esentiala a Aliantei Nord Atlantice in diminuarea riscurilor de securitate economica si investitionala.

La eveniment au fost prezentate rapoarte de catre specialisti in domeniul economic, reprezentati de la institutiile de invatamint superior si organizatiile de profil ne-guvernamentale din tara. Acestia s-au exprimat pe marginea posibilitatilor de diminuare a instabilitatii in statele din regiune si asigurarea libertatilor politice si economice prin aprofundarea colaborarii cu Alianta Nord Atlantica.

Astfel, in baza calculelor econometrice efectuate in baza teoriei keynesiene,, dr.hab., prof.univ. Maximilian Silvestru a constatat faptul ca daca NATO n-ar exista, PIB-ul tarilor membre s-ar reduce cu 15%, iar PIB-ul mondial - cu 9,3 %. In opinia raportorului, NATO contribue al dezvoltarea potentialului intelectual-uman in regiune prin concentrarea specialistilor si tehnologiilor avansate in statele membre. NATO, a mentionat vorbitorul, constitue un generator de securitate si inovatii tehnologico-stiintifice, actionind in calitate de multiplicator al cresterii economice in arealul euro-atlantic.

In cadrul dezbaterilor vorbitorii au mentionat necesitatea unei implicari mai active a Republicii Moldova in activitatile si programele desfasurate de NATO. In opinia vorbitorilor, aceasta ar crea premise reale de integrare si activizare a participarii Republicii Moldova in cadrul Aliantei Nord Atlantice.

In concluzie, dr. hab. Alexandru Gribincea, Sef Catedra Marketing la Universitatea de Stat, a accentuat necesitatea efectuarii mai multor cercetari in domeniu. In acelasi timp, vorbitorul a conchis ca deoarece NATO presupune stabilitate si securitate, putem observa ca odata cu aderarea noilor state membre din Europa Centrala si de Sud-Est, a crescut volumul investitiilor straine in economiile acestora, conducind la un nivel mai inalt de dezvoltare.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare si Documentare privind NATO din Moldova in cooperare cu Catedra de Marketing a Universitatii de Stat din Moldova si Universitatea Libera Internationala din Moldova.

Centrul de Informare sI Documentare privind NATO din Republica Moldova isi propune sa promoveze in continuare valorile si principiile euro-atlantice si sa sprijine cooperarea dintre Moldova si Alianta Nord Atlantica.

Pentru mai multe informatii, vizitati Galeria Foto-Video pe site-ul www.nato.md.

Persoana de contact: Ion Rotari, Coordonator.