Școala de vară “Participarea tinerilor în Moldova” – evenimentul care a întrunit tineri ingenioși și oameni de succes



Tinerii sunt zîmbetul viitorului. În cadrul proiectului ”Particitarea tinerilor în Moldova”, susținut de Fundația Est-Europeană a fost organizată o școală de vară care a durat zile, dînd posibilitatea la 47 de tineri din mai multe regiuni ale țării să zîmbească viitorului și să se inițieze în scrierea de proiecte.

Mult așteptata zi de 13 august 2012 i-a adunat pe cei 47 de tineri în Centrul de Reabilitare și odihnă “IT-Relax” din zona balneară Vadul-lui-Vodă, unde au fost asteptați de organizatorii acestui frumos eveniment. Această zi a fost dedicată activităților de teambilding și cunoaștere care au jucat un rol deosebit de important nu doar prin faptul că am făcut cunostință unii cu alții, ci și din motiv că am identificat cît de mult contează lucrul în echipe și cît de eficace este acesta atunci cînd participanții se ascultă unii pe alții și iau o decizie finală, optimă pentru toți.

Următoarele 2 zile, 14 și 15 august, au fost dedicate cunoaşterii, axate fiind pe celebra frază a lui Emerton conform căreia ”Cunoaşterea există pentru a fi împărtășită”. Participanţii au fost nespus de bucuroşi de faptul că organizatorii școlii de vară le-au oferit șansa de a participa la sesiuni și ateliere cu următoarele tematici:

  • scriere de proiecte și colectare de fonduri,
  • politicile naționale de tineret,
  • tehnica dezbaterilor și arta oratoriei,
  • influiența mass-mediei asupra sistemului politic,
  • abilitațile de lider,
  • planificarea strategică a vieții.

Drept experți ai școlii de vară trebuie să-i menţionăm pe Gheorghe Cărăseni, Dorian Furtună, Ion Donea, Angela Stafii, Yan Feldman, Valeriu Cațer, Lucia Aprodu, Natalia Rîbcic, Dorina Andreev, Tatiana Țaralunga, Maria Badan, Corneliu Cirimpei, Andrei Panici.

”Puterea celor tineri este în fapte…” menționa Euripedias, de aceea ziua de 16 august, a început cu un tîrg mai puțin obișnuit. Avînd deja un bagaj de cunoştinţe teoretice participanţii au fost invitaţi la ”Tirgul ideilor de proicte”, unde au fost selectate cele mai ingenioase idei. În final, cele 7 echipe au trecut la fapte, au lucrat asiduu în ceea ce privește elaborarea propunerilor de proiecte.Munca în echipe pe alocuri a fost dulce, pe alocuri amară, însă în comun acord a fost luată cea mai potrivită decizie, iar optimismul și gîndirea pozitivă i-au ajutat să finalizeze acea schiță de proiect. După o zi de muncă grea, programul cultural a fost tocmai oportun.

În ziua despărțirii, au fost prezentate mult așteptatele schițe de proiecte, care au fost apreciate la justa valoare.

La sigur că toți participanţii își vor aduce aminte cu nostalgie de diminețile pline de viață alături de minunații coordonatori, Corina Bunic, Vitalie Cîrhană, Grigore  Stegarescu. Anume ei au fost buni profesori și la capitolul ”Evaluarea zilei”, și ascultători activi în cadrul ”Reflecției”.

Cu adevărat tinerii au rămas cu o profundă recunoştinţă  pentru Sandu Coica şi Ludmila Malai, care au organizat acest eveniment și le-au oferit șansa de a-şi identifica abilitățile de lider, de a-şi planifica corect și eficace viața, de faptul că au fost inițiaţi în scriere de proiecte, etc.

”Doreste-ți succesul și nu perfecțiunea. Nu renunța niciodată la dreptul tău de a greși, pentru că atunci îți vei pierde abilitatea de a învăța lucruri noi și de a înainta în viață.” (David M. Burns). Aceasta este lecţia luătă de toţi cei care au participat la şcoala de vară, acum ei îşi doresc succesul şi ştiu că  greșelile pot da un nou inmbold de a păși cu brio în viață și de a invăța lucruri noi care nu vor fi uitate.

Evenimentul a fost organizat graţie suportului Fundație Est-Europene.

Ana Ciornea, participant-voluntar

Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi

altaltaltaltalt