VIZITA LA NIVEL INALT A AGENTIEI ONU PENTRU REFUGIATI IN REPUBLICA MOLDOVA



vizita31.jpgCooperarea in beneficiul Guvernului, refugiatilor si persoanelor apatride O delegatie a Agentiei ONU pentru Refugiati (ICNUR), din care fac parte doamna Pirkko Kourula, Director pentru Biroul din Europa al ICNUR, si domnul Arnauld Akodjenou, Director, Directia Suport Operational, a efectuat, intre 17 si 24 februarie 2008, o vizita oficiala in Republica Belarus, Republica Moldova si Ucraina.

Directorii Agentiei ONU pentru Refugiati s-au aflat la Chisinau la 17-18 februarie. Aceasta delegatie a Cartierului General al ICNUR este de cel mai inalt nivel de la stabilirea prezentei ICNUR in Republica Moldova in anul 1997. Vizita a avut drept scop accentuarea importantei pe care o atribuie Agentia ONU pentru Refugiati colaborarii stranse cu Guvernul Moldovei de care se bucura pe parcursul ultimilor zece ani, precum si identificarea unor modalitati de consolidare a acestei cooperari in viitor intru beneficiul Guvernului tarii, refugiatilor si persoanelor apatride. Directorii s-au familiarizat cu progresele inregistrate pana in prezent, avand in vedere provocarile complexe in domeniul migratiei cu care se confrunta Republica Moldova. In acelasi timp, ei au fost interesati sa discute modalitatile prin care pot fi abordate cel mai bine necesitatile de protectie si de integrare ale refugiatilor si solicitantilor de azil.

La Chisinau, Pirkko Kourula si Arnauld Akodjenou au avut intrevederi Andrei Stratan, Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, si Gheorghe Papuc, Ministrul Afacerilor Interne. De asemenea, delegatia ICNUR a purtat consultari cu Agentiile Natiunilor Unite, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europe (OSCE) si cu societatea civila si a vizitat Centrul de Cazare temporara pentru refugiati.

Moldova: Informatie generala

Agentia ONU pentru Refugiati (ICNUR) ofera protectie si asistenta refugiatilor in toata lumea. Statutul sau, precum si Conventia din 1951 de la Geneva privind statutul refugiatilor si Protocolul de la New York din 1967 - cele mai importante doua instrumente ale legislatiei internationale privind refugiatii - definesc refugiatul ca persoana care nu poate ori nu doreste sa se intoarca in tara lui / ei de origine datorita unei temeri bine intemeiate de a fi persecutat pe motive de rasa, religie, nationalitate, opinie politica ori apartenenta la un anumit grup social. De la crearea sa, ICNUR a ajutat peste 50 milioane de refugiati, si a obtinut doua Premii Nobel pentru Pace. In prezent, in atentia ICNUR se afla 32,9 milioane de persoane.

vizita11.jpgAgentia ONU pentru Refugiati este prezenta in Moldova din 1997. Lucrand cu Guvernul, Parlamentul, cu societatea civila, comunitatea stiintifica si mass media, ICNUR sustine dezvoltarea unui sistem de azil national efectiv in tara. Pe parcursul perioadei 1997-2007, ICNUR a investit mai mult de cinci milioane de dolari SUA in dezvoltarea sistemului de azil si protectia refugiatilor in Moldova.

In decembrie 2001, Republica Moldova a aderat la Conventia din 1951 privind statutul refugiatilor si Protocolul din 1967, care a intrat in vigoare la 1 mai 2002 si, respectiv, 31 ianuarie. Legea privind statutul refugiatilor a fost adoptata in iulie 2002 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2003. In octombrie 2003, a fost deschis Centrul de Cazare pentru solicitantii de azil, construit in cadrul proiectului EC/TACIS.

 

In mai 2005, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamente la Legea pentru Refugiati si a introdus forme de protectie complementara (statutul umanitar), care a intrat in vigoare la 7 iulie 2007. Incepand cu 16 decembrie 2005, Guvernul elibereaza documente de identitate pentru refugiati.

La 1 ianuarie 2008, in Republica Moldova locuiau 150 de refugiati recunoscuti si 146 solicitanti de azil.