PENTRU DESFASURAREA INTRUNIRILOR NU VA MAI FI NECESARA AUTORIZAREA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE



Pentru organizarea si desfasurarea intrunirilor nu va mai fi necesara autorizarea administratiei publice locale, fiind suficienta anuntarea in scris a acesteia. Prevederea in cauza este inclusa in proiectul de lege privind intrunirile, aprobat joi, 14 februarie, de Parlament in prima lectura. Potrivit proiectului, oricine intentioneaza sa desfasoare o intrunire va notifica, in scris, printr-o declaratie prealabila, autoritatile administratiei publice locale din unitatea teritorial-administrativa respectiva cu cel putin cinci zile inainte. Declaratia prealabila trebuie sa contina numele organizatorului (in cazul persoanelor juridice - denumirea institutiei), datele de contact, scopul intrunirii, data, locul si, daca este cazul, traseul intrunirii, forma de organizare, ora de incepere, numarul aproximativ al participantilor, durata preconizata a intrunirii, serviciile solicitate din partea autoritatilor publice locale. 

In cazul in trunirilor spontane si celor cu numar redus de participanti (10 persoane in versiunea actuala a proiectului), instiintarea in scris sau din timp a administratiei locale nu poarta caracter obligatoriu.

Autoritatile au la indemana doua posibilitati de limitare a unor intruniri. Prima este initierea unei proceduri judiciare cu scopul interzicerii prealabile a intrunirii in cazul detinerii unor dovezi incontestabile ca la aceasta vor fi incalcate anumite prevederi ale legislatiei. Cea de-a doua posibilitate consta in sistarea unei intruniri in cazul in care modul de desfasurare a acesteia nu mai corespunde prevederilor constitutionale sau ale prezentei legi.

Potrivit proiectului, organizator al intrunirii poate fi orice persoana fizica sau juridica, spre deosebire de legea in vigoare care prevede aceasta posibilitate, in cazul persoanelor fizice, doar cetatenilor R. Moldova. Sunt totusi prevazute si doua limitari - pentru minori si persoanele cu capacitate limitata de exercitiu. Aceste categorii pot organiza intruniri doar impreuna cu o persoana cu capacitate deplina de exercitiu.

Atat deputatii din opozitie cat si cei din fractiunea majoritara au salutat proiectul de lege, mentionand ca acesta este intr-o mai mare corespundere cu reglementarile europene si normele internationale. In acelasi timp, unii legiuitori din opozitie au mentionat ca proiectul contine si unele prevederi ambigue, usor interpretabile, care pot fi utilizate de organele de politie sau autoritati in detrimentul participantilor si organizatorilor actiunilor de protest. Potrivit lor, urmeaza ca pentru lectura a doua sa fie efectuate unele modificari.

Proiectul face parte din Planul de masuri prioritare pentru implementarea Planului de Actiuni RM-UE si ar putea fi adoptat in lectura finala la una din sedintele de saptamana viitoare.

Sursa: INFO-PRIM NEO