Moldovenii învaţă din experienţa Estoniei şi Finlandei de planificare strategică şi de cooperare între localităţi



ESTONIA & FINLANDA, 22-24 mai 2012. Opt reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), precum şi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, au avut posibilitatea să viziteze instituţii care au pus în practică politicile europene de dezvoltare regională şi oferă servicii publice locale de calitate cetăţenilor: de la aprovizionarea cu apă şi canalizare, la colectarea şi tratarea deşeurilor. Vizita de studiu a avut loc graţie suportului acordat prin intermediului proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), care îşi propune să contribuie la creşterea capacităţilor partenerului său principal - Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Programul vizitei de studiu a inclus întîlniri cu reprezentanţi ai ministerelor responsabile de politica de dezvoltare regională în Estonia şi Finlanda, precum şi cu directori de întreprinderi municipale care prestează servicii publice locale mai multor comunităţi învecinate.

„Întrevederile pe care le-am avut au trasat liniile directorii pentru continuarea şi intensificarea colaborării bilaterale, atît cu Estonia, cît şi cu Finlanda. Am ajuns chiar să vorbim de înfrăţire la nivel de regiuni cu reprezentanţii primăriei din Helsinki”, susține șefa Direcţiei Relaţii internaţionale şi atragerea investiţiilor a MDRC, Svetlana ROGOV.

Directorul ADR Nord, Ion BODRUG, care a participat la vizita de studiu, consideră că „avem de preluat foarte multe practici și experiențe de succes din țările pe care le-am vizitat”.

Deplasarea a fost organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Estonia. Ambasadorul Victor GUZUN consideră că această vizită „va aprofunda şi dezvolta parteneriate, atît din perspectiva autorităţilor centrale ale statului, cît şi a actorilor implicaţi direct în implementarea reformei administraţiei publice locale şi a dezvoltării regionale estoniene, care poate servi drept exemplu pentru R. Moldova”.

În cadrul vizitei de lucru au fost organizate întrevederi cu  ministrul Afacerilor Regionale al Estoniei, oficialii ministerului, guvernatorii și oficialii regiunilor Laane-Virumaa și Harju, directorii Agenției de Dezvoltare Regională estoniană (ERKAS), euroregiunii Tallinn-Helsinki, Asociației Municipalităților din Estonia, au fost vizitate multiple proiecte de dezvoltare regională implementate în Estonia. De asemenea, au fost identificate o serie de priorități și proiecte de colaborare bilaterală la diverse nivele și a fost semnat un Acord de Colaborare dintre ADR Centru și ERKAS.

În Finlanda, delegația a avut întrevederi cu oficialii primăriei Helsinki, unde au fost discutate prioritățile de colaborare și identificarea partenerilor guvernamentali și locali din Finlanda.

ADR Nord a dezvoltat, pînă în prezent, relații de colaborare și cu alte țări baltice. Recent, o delegație din Letonia, formată din patru reprezentanți ai Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (MPMDR), s-a aflat într-o vizită de lucru la ADR Nord, iar, în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Republica Letonia. Semnarea memorandumului a urmat unei anterioare vizite de studiu în Letonia a unui grup de specialiști de la ADR Nord. Memorandumul a fost încheiat în scopul promovării și sprijinirii dezvoltării relațiilor și consolidarea cooperării între Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Letonia.

www.adrnord.md