Parlamentul a ratificat Conventia Cadru privind Controlul asupra Tutunului



Astazi 11 mai 2007, ora 11.00, Parlamentul R. Moldova a adoptat Proiectul Legii cu privire la ratificarea Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului (CCCT) a OMS, ocazie cu care felicitam membrii si finantatorii Coalitiei ONG de Promovare a Politicilor de Control asupra Tutunului, ziaristii, parlamentarii si reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru succesul realizat.

Pasii procesului de ratificare a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului in R. Moldova:

In 1995, la al 48-lea Forum Mondial al Sanatatii este promovata ideea de creare a unui instrument de control al tutunului. In 1999 se lucreaza asupra documentului pornind de la declararea controlului asupra tutunului la nivel global drept domeniu prioritar pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In perioada 2000 - 2003 au avut loc 6 runde de negocieri inter-guvernamentale de discutare a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului.

La 21 mai 2003, in cadrul celui de-al 56-lea Forum Mondial al Sanatatii a fost adoptat unanim de catre cele 192 tari membre a OMS textul Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului. In aprilie 2007, din cele 192 state membre ale OMS, 168 state au semnat Conventia, iar 144 au ratificat tratatul.

In perioada 30.08 - 07.09.2006, Proiectul de Lege cu privire la ratificarea Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului apare pe lista de discutii in ordinea de zi a Parlamentului R. Moldova, fiind inaintat de catre Presedintele R.Moldova si Comisia Parlamentara pentru Politica Externa si Integrare Europeana.

La 14 decembrie 2006, Proiectul de Lege este retras din ordinea de zi a sedintei Parlamentului, din considerente care nu au fost expuse plenar, pentru ca la 28 decembrie 2006 Parlamentul sa aprobe Proiectul de Hotarare nr. 4920. Prin Hotararea respectiva Fondul pentru subventionarea producatorilor agricoli acorda 3 milioane de lei cultivatorilor de tutun din Moldova, in pofida faptului ca la aceeasi sedinta unul dintre parlamentarii Comisiei pentru Protectie Sociala, Sanatate si Familie cere sa se revina la ratificarea Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului.

Pe parcursul anului 2006 organizatiile neguvernamentale au avut numeroase discutii cu parlamentarii cu referire la ratificarea CCCT. Iar la data de 6 februarie 2007 au sesizat personal Presedintele Parlamentului, domnul Marian Lupu, cu referire la problema neratificarii Conventiei, scoaterii documentului de pe ordinea de zi a sedintei plenare, si ca la scurt timp dupa aceasta au fost acordate subventii substantiale producatorilor de tutun.

La 19 aprilie 2007, ora 11.00, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului la care a fost prezent si Presedintele tarii Vladimir Voronin, unul din deputatii care sustin foarte activ cauza Conventiei anunta ca societatea civila va organiza o Conferinta de presa si o manifestare in semn de protest a neratificarii Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului.

La 2 mai 2007, ora 11.00, Coalitia ONG de Promovare a Politicilor de Control asupra Tutunului* desfasoara o Conferinta de Presa, in cadrul unei ample campaniei de sensibilizare a opiniei publice privind Controlul Tutunului in Moldova, in care cere Parlamentului ratificarea CCCT pana la 31 mai 2007.

La 3 mai 2007 Coalitia ONG de Promovare a Politicilor de Control asupra Tutunului organizeaza o manifestatie de protest pentru a face apel catre factorii de decizie in vederea ratificarii CCCT.

Dupa amiaza aceleasi zile, 3 mai 2007, ora 16.00, la sedinta Biroului Permanent al Parlamentului, se decide de a include Proiectul de Lege cu privire la ratificarea CCCT in ordinea de zi a sedintelor plenare ale Parlamentului pentru perioada 11 - 18 mai 2007.

Membrii Coalitiei ONG de Promovare a Politicilor de Control asupra Tutunului:

Centrul de Resurse "Tineri si Liberi", Asociatia "Tinerii pentru dreptul la viata" (TDV), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Reteaua de Comunicare in Domeniul Sanatatii (RCSM), Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru drepturile Omului din R. Moldova ( CReDO), Centrul de Informare, Instruire si Analiza Sociala "CAPTES" in parteneriat cu Reteaua ONG din Domeniul Social (Retea Social).

Activitatea Coalitiei este posibila gratie:

Directiei Generale Educatie, Tineret si Sport a Consiliului Municipal Chisinau ( DGETS Chisinau), Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare (Sida), si Fundatiei Soros - Moldova (FSM).