Coaliţia Nediscriminare critică Guvernul pentru legea antidiscriminare



Coaliţia Nediscriminare îşi exprimă profunda dezamăgire şi îngrijorare în legătură cu acţiunile Guvernului privind proiectul legii care prevede protecţia persoanelor faţă de acţiunile de discriminare, transmite Info-Prim Neo.

Într-o declaraţie emisă de coaliţie, se menţionează că stârneşte nedumerire modul netransparent de luare a deciziilor în această privinţă. În data de 10 mai, fără consultarea prealabilă a societăţii civile, Ministerul Justiţiei a făcut public un proiect de lege care suferise grave modificări faţă de textul la care se lucrase anterior. Iar astăzi, 23 mai, în şedinţa de Guvern, deşi nu era inclus pe ordinea de zi, acesta a fost aprobat în grabă şi urmează a fi remis spre adoptare Parlamentului. 

Singurele modificări efectuate, dintre cele recomandate, sunt schimbarea denumirii din Lega privind egalitatea de şanse în Legea privind asigurarea egalităţii şi doi membri din componenţa Consiliului antidiscriminare vor fi reprezentanţi ai societăţii civile. Amendamentele de fond propuse de societatea civilă nu au fost acceptate. Executivul nu a reinclus în art. 1 al legii criteriile „stare a sănătăţii, orientare sexuală, avere şi origine socială”. Aceste criterii au fost excluse fără o justificare juridică, subliniază Coaliţia Nediscriminare. 

„Considerăm că fără operarea acestor modificări domeniul de aplicabilitate a legii va fi extrem de restrâns şi multe categorii sociale discriminate vor rămâne neprotejate. Astfel, legea riscă sa nu-şi atingă scopurile propuse şi să rămână doar o lege seacă, în şirul multor alte legi incomplete şi inutile”, se menţionează în declaraţie. 

Coaliţia Nediscriminare solicită Parlamentului să revină la discuţiile şi consultările cu societatea civilă pe marginea proiectului de lege, înainte de adoptarea acestuia.

Info-Prim Neo