Recomandări Guvernului pe ultima sută de metri



Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) vine cu recomandări pentru două chestiuni care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 23 mai, a Guvernului. Este vorba de proiectul de modificare a Legii cu privire la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) şi proiectul Legii privind egalitatea de şanse, transmite Info-Prim Neo.

Directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că cele două proiecte sunt importante pentru Moldova şi, în acelaşi timp, constituie angajamente ale ţării în dialogul cu Uniunea Europeană.

În opinia lui Sergiu Ostaf, proiectul de modificare a Legii cu privire la CCCEC necesită câteva ajustări importante. Pentru asigurarea depolitizării instituţiei, CReDO recomandă ca directorul CCCEC să fie numit în funcţie cu voturile majorităţii deputaţilor aleşi la propunerea unei comisii speciale, în care să intre reprezentanţi ai Comisiei juridice din Parlament şi ai societăţii civile.

Experţii CReDO mai propun ca angajaţii şi conducerea CCCEC să fie obligaţi să denunţe cazurile de ingerinţă şi implicare inadecvată în activitatea acestora, iar cazurile denunţate să fie documentate şi persoanele vinovate să fie pedepsite. Experţii mai sunt de părere că CCCEC trebuie să prezinte Parlamentului şi Guvernului anual un raport de activitate.

Directorul CReDO a salutat şi intenţia Guvernului de a aproba legea care promovează o abordare nediscriminatorie faţă de unele grupuri din societate. Totuşi consideră că denumirea legii trebuie modificată. „Nu egalitate de şanse, dar cel puţin asigurarea egalităţii, aşa cum sună toate legile din spaţiul european – asigurarea egalităţii, tratament egal sau revenirea la denumirea iniţială”, a notat Sergiu Ostaf. CReDO mai recomandă executivului să reintroducă în lege sintagmele: starea sănătăţii, orientare sexuală, avere şi origine socială şi să precizeze că discriminarea persoanelor pe aceste motive este sancţionată.

Info-Prim Neo