Moldovenii din Italia şi Portugalia sprijină adoptarea Legii antidiscriminare



Moldovenii care muncesc în Italia şi Portugalia fac apel către conducerea Republicii Moldova să întreprindă măsuri pentru urgentarea adoptării Legii antidiscriminare, transmite Info-Prim Neo.

Într-un apel al diasporei din Portugalia se menţionează că, deşi sunt diferiţi ca formare şi au luat calea străinătăţii în ani diferiţi, moldovenii stabiliţi în Portugalia menţin legătura cu ţara şi sunt sensibili la evoluţiile de acasă. „Împărtăşim cu toţii aceeaşi abordare: vrem ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie dinamică şi descătuşat de prejudecăţi, care să-şi găsească locul în familia unită a statelor europene. Viitorul ţării noastre trebuie să fie legat de Uniunea Europeană – aceasta este convingerea noastră fermă, bazată nu pe lucruri din auzite, ci pe cele văzute şi trăite de noi înşine”, scriu moldovenii din Portugalia.

Aderarea la UE presupune schimbări de optici şi mentalitate, armonizări legislative, abordări curajoase pentru modificarea realităţii şi atingerea scopului propus, notează diaspora moldovenilor din Portugalia.

Moldovenii din Italia de asemenea fac apel către autorităţi să urgenteze adoptarea legii. „Discursurile şi polemica incitate împotriva proiectului de lege urmăresc în mod evident scopuri contrare parcursului european al Republicii Moldova. Iniţiativa legislativă în domeniul antidiscriminării se află în conformitate perfectă cu principiul egalităţii proclamat de articolul 16 al Constituţiei Republicii Moldova, care stabileşte îndatorirea primordială a statului de a garanta respectarea şi ocrotirea persoanei. Acelaşi articol specifică, totodată, că toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”, subliniază diaspora moldovenilor din Italia în apelul adresat conducerii Republicii Moldova.

În apel se mai menţionează că rolul viitoarei legi nu poate fi altul decât asigurarea ordinii constituţionale la capitolul egalitate, fără de care nu este posibilă o dezvoltare democratică a oricărui stat şi a oricărei societăţi. „Republica Moldova deja demult nu mai este izolată. Noi – cetăţenii Republicii Moldova – trebuie să ne continuăm calea spre o societate dezvoltată în rând cu celelalte popoare europene libere”, spun moldovenii din Italia.

Anterior şi diaspora moldovenilor din Franţa a făcut apel către autorităţi să urgenteze adoptarea Legii antidiscriminare. Adoptarea legii este şi o condiţie a UE în dialogul cu Republica Moldova pentru liberalizarea regimului de vize.

 

Info-Prim Neo