ONG-urile pot fi scutite de impozitul pe venit dacă cer acest lucru



Organizaţiile neguvernamentale îşi obţin dreptul de a fi scutite de plata impozitului pe venit dacă depun o cerere în acest sens. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a răspuns la o solicitare a Info-Prim Neo, în care informează că, după unele modificări operate în Codul Fiscal, dreptul la scutirea de plata impozitului pe venit se realizează prin cererea depusă de către organizaţia necomercială la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat.

La organizaţii necomerciale sunt atribuite organizaţiile înregistrate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Acestea sunt scutite de plata impozitului pe venit în cazul în care corespund cerinţelor prevăzute de lege. 

„Perioada de scutire începe cu perioada fiscală de la data înregistrării organizaţiei necomerciale, dacă cererea privind scutirea de plata impozitului pe venit a fost depusă până la data de 31 decembrie a anului fiscal de gestiune”, precizează FISC. 

Vizavi de modificările operate în Titlul VI „Impozitul pe bunurile imobiliare” şi Titlul VII „Taxele locale” din Codul Fiscal, organul de stat informează că s-a modificat termenul de prezentare a calculului impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobiliare care se impozitează reieşind din valoarea estimată (de piaţă) a acestora de organul cadastral şi a calculului impozitului funciar pentru bunurile dobândite de contribuabili după 1 iulie a perioadei fiscale respective. De asemenea s-a modificat şi termenul de achitare a impozitelor respective în condiţiile specificate. 

„Menţionăm că până la intrarea în vigoare a acestei legi, aceste termene expirau către ultima zi lucrătoare a anului fiscal în curs, iar ulterior intrării în vigoare a legii - către 31 martie a anului următor perioadei de gestiune. Totodată au fost introduse următoarele taxe locale noi: taxa de la posesorii unităţilor de transport, taxa pentru parcaj, taxa pentru dispozitivele publicitare. S-au modificat și cotele de impunere cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, prin stabilirea acestora reieşind din capacitatea autovehiculelor (capacitatea cilindrică a motorului, tonaj, numărul de locuri)”, anunţă FISC. 

Aceste modificări sunt aplicabile pentru ONG-uri în cazul în care sunt subiecţi ai impunerii cu impozitele/taxele sus-menţionate. În scopul determinării obligaţiei fiscale, organul de stat anunţă că se va ţine cont şi de înlesnirile de care beneficiază contribuabilul, în conformitate cu articolele respective din titlurile VI, VII şi IX ale Codului Fiscal.

 

Info-Prim Neo