Singur acasă. Cum să-ţi construiești relaţiile cu prietenii (2)



Singur acasă - Rubrica pentru fete şi băieţi cu părinţi plecaţi în străinătate

altSINGUR ACASĂ

Portalul Web CIVIC.md, împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor susţin această rubrică pentru copiii rămași singuri acasă după ce părinţii au plecat peste hotare. Ești unul dintre ei? Citește-ne și vei afla cum să îţi conduci emoţiile, cum să comunici cu părinţii, cum să-ţi construiești relaţiile cu prietenii, cum să-ţi administrezi banii, cum să-ţi folosești timpul, cum să fii în siguranţă, cum să acţionezi în caz de accidente, cum să ceri și să oferi ajutor şi multe alte sfaturi care ar putea să-ţi ajute în viaţa ta de acum. Dacă te frământă ceva şi ai întrebări la care nu găseşti răspunsul, scrie-ne şi noi te vom ajuta.


CUM SĂ-ȚI CONSTRUIEȘTI RELAȚIILE CU PRIETENII (2)

Unor oameni le place să fie înconjurați de amici, altora – să aibă unul sau doi prieteni apropiați. Oricare ar fi stilul tău de viață, prietenii sunt importanți pentru tine. Cu prietenii stai de vorbă, ieși în oraș, te distrezi. Pe măsură ce crești și te dezvolți, prietenii ocupă un loc tot mai important în viața ta.

Însă uneori, legăturile cu anumite persoane te deranjează – te simți vinovat, dator sau ți se cere să te comporți într-un anumit fel. Dacă te simți constâns să te supui unor reguli care nu se potrivesc cu principiile tale, dacă ești forțat să faci ceea ce în mod obișnuit nu ai face sau îți este interzisă exprimarea individualității înseamnă că ai ajuns într-o situație de presiune. Ca să-i poți face față analizează-ți comportamentul și fă ce-ți spune intuiția.

Cum să-ți analizezi comportamentul:

  • Ascultă-te pe tine, vezi ce este impotant pentru tine, care îți sunt valorile și vei ști cum să procedezi în diferite situații.
  • Dacă nu ești sigur că vrei să faci ceea ce îți propun alții, gândește-te: poate că nici nu îți dorești asta cu adevărat?
  • Gândește-te cum te vei simți după ce vei face ceea ce nu vrei să faci. Regretul și remușcările sunt emoții foarte neplăcute.
  • Chiar dacă inițial ai fost de acord, este dreptul tău să te răzgândești și să spui "nu" în orice moment. Ține minte asta și atunci când tu ești refuzat.
  • Evită să te simți vinovat pentru că refuzi. Este imposibil să-i ajuți pe toți și să le faci pe plac tuturor.
  • Discută despre asta cu o persoană în care ai încredere. Un adult sau cineva mai mare ca tine a trecut numaidecât prin asemenea situații și-ți poate spune cum a reușit să se descurce când a fost presat de cineva.

În orice tip de relații, mai ales în cele de prietenie, este important să poți spune "nu" atunci când nu vrei sau nu poți răspunde unei solicitări. De asemenea, învață și tu să accepți un "nu" din partea pritenilor tăi.

Cum să spui "nu" unui prieten:

  • Oferă un motiv – spune că ești ocupat, ai altceva de făcut sau trebuie să fii în alt loc. "Nu voi face..., pentru că trebuie să merg la...", "Nu vin cu voi pentru că trebuie să mă pregătesc pentru lucrarea de mâine". Când refuzi, vorbește puțin. Explicațiile lungi și scuzele nu sunt în favoarea ta.
  • Pentru a fi mai convingător când spui "nu", folosește limbajul corpului – fă un pas înapoi, dă din cap, fă o grimasă, arată că-ți displace ideea. Unii oameni zâmbesc sau apleacă ușor capul atunci când refuză, iar acesta îi face să pară mai puțin convingători.
  • Dacă este cazul, arată-i persoanei că înțelegi sentimentele ei în legătură cu refuzul tău: "Stiu că este important pentru tine".
  • Alege expresii ca: "Nu voi face..." sau "Am decis să nu...", pentru că ele accentuează că ai luat deja hotărârea de a refuza. Dacă ai spune: "Nu pot..." ori "Nu trebuie să...", efectul n-ar fi același.
  • Uneori, este nevoie să repeți de mai multe ori refuzul pentru ca persoana "să te audă". Nu căuta de fiecare dată argumente noi, este suficient să repeți "nu" și să spui argumentul inițial.
  • Dacă persoana insistă chiar după ce tu ai refuzat de mai multe ori, fă o pauză sau treci la alte subiecte de discuție. De asemenea, este dreptul tău să întrerupi conversația, atunci când nu te simți confortabil să discuți cu acea persoană.
  • Dacă nu poți face tot ce îți cere un prieten, dar vrei să-l ajuți, propune o variantă de mijloc, un compromis:"Nu pot să te însoțesc..., dar pot săți explic cum să ajungi acolo".

A refuza este greu pentru mulți oameni, dar poți învăța să faci asta. Ai încredere în tine, rezistă la presiune. Oamenii se vor obișnui că un ai punct de vedere și vor începe să te respecte pentru asta.

Sursa » SINGUR ACASA. Carte de buzunar pentru fete si baieti cu parinti plecati in strainatate.