Declaratia organizatiilor neguvernamentale din domeniul mass-Media

Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media protesteaza in legatura cu modul in care serviciul de paza a presedintelui Republicii Moldova a tratat un grup de jurnalisti veniti, in seara zilei de 18 ianuarie la Palatul National, pentru a reflecta un eveniment public. Incalcand prevederile Legii presei si depasindu-si atributiile, garda de corp a presedintelui le-a interzis jurnalistilor de la Pro TV, Jurnal de Chisinau, TV Dixi accesul in incinta Palatului National, in pofida existentei unui acord prealabil dintre jurnalisti si organizatori privind reflectarea evenimentului. Mai mult, echipa Pro TV a fost silita sa stearga cadrele filmate in afara Palatului National, care contineau imagini cu presedintele Voronin.

Un incident similar s-a produs si la finele lunii trecute, pe data de 28 decembrie 2007, cand Tudor Darie, reporter la portalul UNIMEDIA, a fost agresat de catre agentii din paza presedintelui in timp ce-l filma pe presedintele Vladimir Voronin, care participa la ceremonia de inaugurare a €žPomului Tarii", in centrul capitalei.

Conform Legii Presei este interzisa €žimixtiunea in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei" (art.1) de catre presa, iar jurnalistul are dreptul, €žin scopul exercitarii atributiilor profesionale" €ža) sa obtina si sa difuzeze informatii; ...c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; .... sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice;" €žConfiscarea notitelor jurnalistului este interzisa. Mijloacele lui tehnice pot fi ridicate numai in cazul in care servesc drept proba intr-o cauza penala." (art.20) 

Ingrijoreaza faptul ca, in pofida obligatiilor si angajamentelor asumate de respectare a libertatii presei, autoritatile nu reactioneaza la asemenea incidente de incalcare a drepturilor jurnalistilor si de ingradire a accesului publicului la informatie.

ONG-urile semnatare cer pedepsirea vinovatilor in toate cazurile de agresiune asupra jurnalistilor, de violare a dreptului de obtinere si difuzare a informatiei, care risca sa devina o practica obisnuita, zilnica in RM .

  • Centrul Independent de Jurnalism
  • Asociatia Presei Independente
  • Asociatia Presei Electronice
  • Uniunea Jurnalistilor din Moldova
  • Centrul €žAcces-Info"
  • Centrul de Investigatii Jurnalistice