„Vrem să aflăm cum social media schimbă lumea”



Jurnalişti, bloggeri, responsabili cu relaţiile publice și comunicatori guvernamentali participă la un seminar pe tema „Utilizarea reţelelor de socializare (Social Media) în vederea asigurării unui Guvern transparent şi responsabil”. Trainingul, organizat de Centrul pentru Guvernare Electronică, în parteneriat cu Ambasada SUA la Chişinau, este moderat de Jana Hrdinova, specialistă la Centrul Tehnologiilor în Guvern din cadrul Universităţii Albany din New York, notează Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Centrului.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului includ comunicarea eficientă cu publicul, angajarea audienţelor, utilizarea reţelelor de socializare în vederea promovării instituţiilor, asigurării unui guvern deschis, transparent şi responsabil. 

Jana Hrdinova a vorbit despre tipurile reţelelor de socializare și impactul noilor platforme media. Ea a adus ca exemplu utilizarea social media de către guvernanţii americani care s-au convins de utilitatea acestora după ce au văzut că pot comunica instantaneu cu cetăţeni, în special cu cei tineri. 

„Dacă vrei să faci cunoscută tinerilor o nouă lege, de exemplu, nu publici comunicate de presă, ci foloseşti reţelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter pentru a-i anunţa despre ea. Pe de altă parte, folosind reţelele de socializare, implici cetăţenii în actul de guvernare, îi aduci mai aproape de instituţiile statului, şi, astfel, ei pot contribui la îmbunătăţirea politicilor”, a spus Jana Hrdinova. 

Hrdinova recomandă comunicatorilor să aibă întotdeauna un plan bine definit atunci când cer părerile cetăţenilor, adică să ştie ce vor face cu ele, cum le vor folosi în actul de guvernare. „Chiar dacă părerile oamenilor despre procese mai greu pot fi schimbate, iar numărul celor negative prevalează, opiniile cetăţenilor sunt valoroase pentru guvernanţi, deoarece întotdeauna îi responsabilizează”, a spus ea. 

„Reţelele de socializare au devenit un instrument esenţial de comunicare în ultima perioadă. Acolo găsim oameni, noutăţi, evenimente, date. Jurnaliştii monitorizează procese și investighează pe social media. Comunicatorii îşi promovează instituţiile, fac sondaje de opinii şi cercetări. Toţi dorim să cunoaștem care sunt beneficiile şi riscurile aflării noastre pe reţele de socializare. Cum să interacţionăm eficient cu publicul şi cum să ne comportăm astfel încât să nu violăm etica profesională. Colegii noştri de la Centrul pentru Tehnologii în Guvern a Universităţii Albany din SUA au o vastă experienţă în domeniu. Iată de ce i-am invitat să ne împărtăşească din aceasta”, a menţionat Ilona Spătaru, coordonatoare comunicare la Centrul de Guvernare Electronică. 

Elena Căpăţină, specialist în comunicare la Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, spune că dorește să cunoască mai multe despre modul în care pot fi angajate audienţe în cadrul social. 

„Vrem să aflăm cum social media schimbă lumea,” afirmă bloggerul Maxim Pulber. „Pentru noi este important să ştim cât mai multe la acest capitol. Sper să aplicăm cu succes în practică ceea ce am cunoscut la seminar”, a spus el. 

„Prezenţa mea aici este ghidată de dorinţa de a afla de ce instituţiile publice şi politicienii nu folosesc la maximum capacitatea social media”, susţine Arcadie Grosu de la organizaţia neguvernamentală „Media Point. „Instituţiile publice au nevoie de astfel de traininguri pentru a fi mai aproape de cetăţeni, pentru a oferi informaţii, astfel încât cetăţenii să afle despre ce fac autorităţile cu un singur clic, fără ca să le bată la uşă”, spus Arcadie Grosu. 

Nu cred că jurnaliștii se mai pot descurca azi fără prezenţa pe reţelele de socializare, conchide jurnalista Irina Ropot de la televiziunea publică Moldova 1: „Suntem acolo pentru a ne informa, monitoriza şi face schimb de opinii, iată de ce trebuie să ştim exact cum să ne comportăm corect pe noile platforme media”. 

Trainingul „Utilizarea reţelelor de socializare (Social Media) în vederea asigurării unui Guvern transparent şi responsabil” este al treilea eveniment organizat de Centrul de Guvernare Electronică pe tema Social Media și guvernarea deschisă. 

Vizita Janei Hrdinova în Republica Moldova Moldova are loc în cadrul Programului de experţi administrat de Ambasada SUA în Moldova, care are drept scop oferirea asistenţei tehnice în domeniul administrării reţelelor sociale pentru Centrul de Guvernare Electronică.

Info-Prim Neo