Reprezentanţa Hilfswerk Austria şi Asociaţia Obştească “Picături de Suflet” au organizat prima ediţie a “Festivalului de talente”



Săptămâna aceasta Centrul de reabilitare psiho-socială pentru copiii cu nevoi speciale din Rezina  a sărbătorit un an de activitate. Cu acestă ocazie, reprezentanţa în Moldova a organizaţiei „Hilfswerk Austria” şi Asociaţia Obştească „Picături de suflet” au organizat „Festivalul de talente” destinat copiilor cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi promovarea Reţelei centrelor de reabilitare a copiilor cu Cerinţe Educative Speciale (CES) în Republica Moldova”, implementat de Hilfswerk în Moldova cu sprijinul  Fundaţei ERSTE.

În cadrul festivalului, participanții au arătat publicului că şi copiii cu nevoi speciale sunt talentați, au potențial de dezvoltare a abilităților și că evoluția lor depinde de programele de educație specializate capabile să răspundă eficient nevoilor acestora.

La eveniment au participat reprezentanții a zece instituţii specializate pentru copii cu cerinţe educative speciale din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, precum și reprezentanți ai autorităţile locale.  

„În această zi,  mi-aş dori ca toţi copii din Republica Moldova să fie veseli şi bucuroşi aşa cum sunt copiii din această sală. Le doresc să li se împlinească toate visele, iar societăţii noastre îi reamintesc că trebuie să facă tot posibilul pentru binele copiilor cu nevoi speciale, astfel încât să poată avea şansa unei copilării fericite”,  a declarat preşedintele raionului Rezina, Eleanora Graur.

În acest context, Julia Weber, reprezentanta Hilfswerk Austria International, a menționat: „Prin intermediul organizării unor astfel de evenimente dorim să atragem atenţia statului şi societăţii asupra problemelor cu care se confruntă aceşti prestatori de servicii şi să promovăm o politică adecvată faţă de persoanele cu dizabilităţi, care ar trebui să se axeze pe identificarea şi eliminarea obstacolelor în calea participării depline şi egalităţii în societate a tuturor cetăţenilor”. 

Printre beneficiarii Centrului de reabilitare „Picături de Suflet” din satul Pripiceni, raionul Rezina se numără copii cu vîrsta între 2 şi 16 ani, cu dizabilități de ordin fizic și psihic,  retard psihic și verbal,  infirmitate motorie cerebrală, epilepsie, psihopatii,  deformații ale aparatului locomotor, traume ale coloanei vertebrale. Conform Directorului Centrului, Elena Guseinov, în acest  moment instituția se confruntă cu mari probleme financiare de întreținere, ceea ce pune sub semnul întrebării activitatea viitoare a centrului. „Prin intermediul acestui festival apelăm la ajutorul oamenilor cu suflet mare pentru a ne susţine! Doar împreună putem continua progresele în reabilitarea copiilor cu nevoi speciale din Rezina”, a adăugat Elena Guseinov.

Pentru contact:

Elena Guseinov, Director Asociaţia Obştească “Picături de Suflet”

Mob: 069878198, e-mail: picaturidesuflet@mail.md

Asociaţia Obştească “Picături de Suflet”

Asociaţia Obştească “Picături de Suflet” din satul Pripiceni, raionul Rezina este specializată în acordrea serviciilor de reabilitare multifuncțională pentru copiii cu necesităţi speciale: gimnastică curativă, consultații ale psihologului, logopedului, defectologului, susținerea și promovarea dezvoltării individuale prin ședințe de terapie ocupațională, asistență psihopedagogică familiilor ce îngrijesc copii cu CES.

Hilfswerk Austria in Moldova

Reprezentanţa Asociatiei Obstesti “Hilfswerk Austria” în Republica Moldova este o organizaţie neguvernamentală, apolitica si non-profit, care contribuie la ridicarea nivelului de trai prin acordarea asistenţei durabile în domeniul dezvoltării economice şi protecţiei sociale intr-o manieră nebirocratică, profesionistă şi direct la destinaţie pentru categoriile social vulnerabile şi defavorizate din Republica Moldova.


Pentru mai multe informaţii:

www.hilfswerk-austria.md