Jocul în aer liber – factor important în dezvoltarea armonioasă a copiilor



Jocul în aer liber contribuie în mod esențial la dezvoltarea armonioasa a abilitatilor copiilor inclusiv dezvoltarea fizică, intelectuală și socială. Dacă pentru un adult plimbările la aer liber, aflarea în natură, jocul reprezintă mijloace de destindere, relaxare, pentru copii acestea sunt  principalele activități pentru cunoaștere, formarea unei atitudini față de natură și afecțiunea față de semenii săi. Roger Hart, specialist în jocurile pentru copii menționa “Pentru a cunoaște lumea copilul are nevoie să exploreze, să pipăie, să experimenteze lumea și obiectele din jurul lui”. 

Cercetările au demonstrat că copiii care se joacă cel puțin 90 minute la aer liber au mai puține probleme cu inima pe parcursul vieții.  Un alt beneficiu pentru sănătatea copiilor este obținerea vitaminei D pe cale naturală de la soare. Este binecunoscut faptul că nivelul scăzut de vitamina D poate duce la creșterea frecvențelor fracturilor osoase, deformarile scheletice şi dentare, alte afecțiuni de creştere.  Plimbările și jocul în aer liber sunt deosebit de importante mai ales pentru copiii cu alergii la produsele lactate deoarece aceștia au mai puțină vitamină D în corpul lor și au necesitatea  de a se  afla mai mult timp afară.

Zilele friguroase nu ar trebui să reprezintă o barieră pentru pentru realizarea programului de plimbări și joc în aer liber. Aerul din timpul iernii conține mai mult oxygen decît vara, astfel acesta contribuie la diminuarea anemiei,  îmbunătățirea calității somnului și stimularea circulației sangvine.

Aflându-se în fața televizorului sau al calculatorului, deseori cu acordul părinților copilul uită de jocurile în aer liber și plimbările în natură.  Calitatea jocului la aer liber depinde foarte mult și de modul de amenajare a terenului de joc. Lipsa sau limitarea accesoriilor și echipamentelor de joc  duce la prevalarea  jocului structurat care este deseori destul de obositor mai ales pentru copiii de vîrstă mică. Acele terenuri de joc care dispun doar de facilități de joc axate pe dezvoltarea fizică conduce mai mult la dezvoltarea competitivății între copii, deoarece în jocuri sunt implicați mai mult copiii care sunt mai bine dezvoltați fizic. Terenurile de joc cu accesorii de joc mai variate de exemple cele de învățare a profesiilor, cele care învață copiii armonia naturii, cele permit ca copilul să se joace în mod individual, fără a fi dirijat de adult, contribuie la dezvoltarea cooperării între copii deoarece ele permit ca în joc să se încadreze toți copiii, inclusiv cei mai timizi sau  cu nivel de dezvoltare mai slabă.

L a grădinița nr. 223 din comuna Tohatin, la moment  condițiile de joc în aer liber sunt limitate, în mod special pentru copiii cu vîrstă de 2-4 ani, din cauza lipsei sau neadecvanței echipamentelor/ accesoriilor de joc, cît și deteriorării pavilioanelor. Avînd în vedere aceste probleme, asociația WiSDOM în colaborare cu adminstrația grădiniței au inițiat proiectul întitulat “Hai să ne jucăm în fiecare zi la aer liber”. Această inițiativă este axată pe îmbunătățirea condițiilor de joc și educație în aer liber pentru copiii de vîrstă mică și conștientizarea părinților asupra jocului în aer liber ca un factor major în dezvoltarea copiilor. În cadrul primei etape au fost identificate potențiale surse de finanțare și elaborat conceptul de proiect. Dintre necesitățile stringente identificate au fost renovarea pavilioanelor de joc, procurarea/instalarea de noi echipamente/accesorii de joc cît și conștientizarea părinților despre importanța jocului în aer liber. Dintre potențialii finanțatori au fost considerați Fundația Est Europeană, primăria locală, contribuția părinților,  cît și organizarea unor tîrguri de caritate.

La data de 1 iunie a fost organizat primul tîrg de binefacere, unde au fost expuse spre vânzare obiecte de artizanat confecționate din materiale reciclabile de către voluntarii asociației WiSDOM cît și amplasată o cutie de donație. Vizitatorii evenimentului acționau diferit, unii treceau indiferenți pe alături, alții examinau cu mare atenție bijuteriile din hîrtie și carton și apoi plecau pentru că nu erau încrezuți de calitatea lor. Cei mai mulți totuși s-au dovedit a fi destul de receptivi. Cel mai mare interes au presentat brățările și mărgelele confecționate din carton de la cutii de bomboane și cutii de la ciorapi de damă “Ponti”, mergele și brățări din căpăcele de la bere, brățările și gentuțile croșetate din pungi de plastic, quiling confecționat din deșeuri de hîrtie colorată. Voluntarii au oferit informație suplimentară celor interesați asigurîndu-i că obiectele confecționate sunt tratate corespunzător termic (de exemplu prelucrarea cu ferul de călcat a pliantelor de reclamă colectate de pe băncile din parcurile Chișinăului sau spălarea cu soluție de săpun și fierberea căpăcelelor colectate din stradă înainte ca acestea să servească ca materie primă pentru bijuterii) cît și lăcuirea lor cu lac de calitate care face ca acestea să fie durabile și rezistente la apă.

De asemenea, procurînd bilete la un preț de 6 lei, cei interesați au beneficiat de diverse cadouri cum ar fi cărțulii cu informații de mediu, semne de carte și CDuri, obiecte croștetate, mărgele din hârtie, etc.  Ca urmare a acțiunii a fost colectată suma de 510 lei (410 lei din vînzări și loterie și 100 lei donații).  Ca urmare a acestei acțiuni voluntarii au hotărît să continuie activitatea prin vînzarea obiectelor de artizanat din materiale reciclabile prin intermediul website-ului http://wisdom.md. Pînă la moment, datorită eforturilor voluntarilor și prin intermediul acestui website au mai fost vândute obiecte de artizanat în sumă de 350 lei. În scopul colectării de fonduri, suplimentar la tîrgul de caritate au fost amplasate și două cutii de donații la magazinul Orașul Meșterilor al SA Supraten. Mare a fost bucuria cînd la începutul lunii septembrie au fost deschise cutiile de donații și au fost găsite suma de 697 lei. Adică, cu un îndemn de pentru a dona un leu s-a reușit destul de mult.

A fost îmbucurător faptul că la sfîrșitul lunii iunie fundația Est-Europeană a aprobat suma de 5299 USD pentru suportul financiar al proiectului din sursele financiare acordate de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională SIDA și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcii/DANIDA. De asemenea, primăria locală a căzut de acord de a acoperi 10-15 % din cheltuieli, acestea fiind realizate prin acordarea de pietriș, ciment, nisip, cît și a lucrărilor de demontare și pregătire a terenului pentru renovare. Actualmente lucrările de renovare sunt spre finisare. În cadrul proiectului a fost  organizat și cîteva întruniri/consultări cu persoane cheie (părinți,  autoritățile publice locale) privind designul și alegerea accesoriilor de joc, cît și 1 atelier de lucru cu părinții împreună cu copiii privind rolul jocului în aer liber și educația pentru natură. În cadrul acestui atelier au fost organizate jocuri pentru copii cu vîrsta de 4-5 ani pentru educația pentru protecția viețuitoarelor din natură cît și colectarea separată a deșeurilor.   Pentru a observa care este efectul intervenției proiectului a fost efectuată o evaluare a indicatorilor de dezvoltare a copiilor la începutul și de asemenea va fi efectuată evaluarea la o perioadă de 6 luni de la îmbunătățirea condițiilor de joc.

Există speranța că proiectul va aduce o schimbare în condițiile de joc a copiilor din comuna Tohatin și va servi ca exemplu pentru alte grădinițe. Jocul în aer liber este un factor decisiv în dezvoltarea copiilor. Cît și cum ne jucăm cu copiii în aer liber va contribui la reușita lor în viață, alegerea modului de viață, atitudinea față de natură, afecțiunea lui față de semeni, fondarea unei familii durabile etc. Accentul pe jocul în aer liber este îndeosebi important în condițiile societății moderne, dependente de Internet, televizor și distrațiile lumii virtuale. 

Articol adaugat de: Nadia Andreev