Experti din CSI recomanda Moldovei implementarea proiectelor de prevenire a discriminarii



Experti din tarile CSI constata necesitatea imlementarii proiectelor de prevenire a discriminarii in baza de gen si a violentei in familie. Constatarile au fost facute in cadrul seminarului "Integrarea aspectelor de gen in strategiile nationale de dezvoltare: experiente pozitive", desfasurat intre 8 si 10 mai curent la Chisinau.

Valentina Bodrug-Lungu, expert gender, a comunicat in cadrul actiunii ca sopul seminarului este de a determina care sunt indicatorii si procesele ce determina problemele de gender in societate si de a identifica solutii pentru fiecare dintre aceste cazuri. "Prin intermediul intrunirilor la acest nivel dorim sa stabilim un schimb de experienta in domeniu pentru a crea o retea informationala de experti din tarile CSI", a mai spus Bodrug.

Galina Balmos, ministrul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului a declarat pentru BASA-press ca R.Moldova ar putea implementa practicile Ucrainei care are o legislatie buna in acest domeniu sau ale Federatiei Ruse care aloca anual de la bugetul de stat bani pentru combaterea violentei in familie si asigurarea egalitatii pe baza de gen. "Conform statisticelor, in R.Moldova sunt inregistrate probleme la mai multe capitole: discriminarea femeilor la locul de munca si remunerare inegala cu cea a barbatilor, or cazuri mai recente cand femeile tinere nu sunt angajate in campul muncii pe motiv ca ar putea naste copii, iar angajatorilor nu le este convenabil sa plateasca concedii de maternitate", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Balmos, legislatia la acest capitol nu este respectata, sau nu are suficente pargii pentru a preveni cazuri de discriminare si violenta. "Pentru R.Moldova este necesar ca reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale sa elaboreze si sa implementeze proiecte pentru a redresa situatia din domeniu", a explicat ea.

La finele conferintei, sapte reprezentanti ai tarilor CSI vor semna o declaratie de parteneriat, in vederea identificarii si solutionarii problemelor in dimensiunea de gen prin implementarea proiectelor nationale.

Actiunea este parte a procesului de elaborare a Starategiei Nationale de Dezvoltare precum si a Strategiei Reducerii Saraciei implementat cu sprijinul Fondului Natiunilor Unite pentru Femei

(UNIFEM) si al Fundatiei SIDA in Moldova.

Potrivit unui studiu facut public la inceputul lunii mai curent de catre Forul Organizatiilor de Femei din Republica Moldova, peste 98 la suta dintre respondentii unui sondaj confirma prezenta tratamentului violent in familie, iar 70 la suta dintre acestia considera ca societatea noastra trateaza violenta drept un lucru normal. Anterior reprezentanti ai Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R.Moldova au elaborat un proiect de lege privind nediscriminarea.