CEREMONIA DE PREMIERE A AUTORITATILOR PUBLICE LOCALE DIN MOLDOVA



pbp.jpg Ceremonia de inminare a premiilor in cadrul Programului Bunelor Practici (PBP) ale Autoritatilor Publice Locale din Republica Moldova a avut loc pe 29 noiembrie 2007, in Sala Mare a Palatului Republicii. La Ceremonie au participat 40 de primari si lucratori din primariile care au participat la concursul organizat in cadrul PBP, presedinti de raioane,finantatori care au programe in domeniu, precum si membrii Grupului Coordonator al Programului.

Pentru a aprecia eforturile depuse de catre primariile din Republica Moldova in calea lor spre identificarea bunelor practici, a fost prezent la Ceremonia de Premiere dl. Vladimir Ristovski - Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei in Moldova. El a inmanat, din numele finantatorilor, o colectie de carte din domeniul profesional pentru 9 primarii, iar pentru cele 6 primarii castigatoare - cate un computer performant si o statueta- simbol al realizarilor.

De asemenea, cistigatorilor le-au fost inminate diplome din partea Ministerului Administratiei Publice Locale din RM.

Localitatile cistigatoare:

Domeniul €žDezvoltare socio - economica locala"

  • Satul Chetrosu, raionul Drochia, practica €žImpreuna- pentru o viata mai buna".
  • Satul Pohoarna, raionul Soldanesti, practica: €žMobilizarea comunitatii pentru renovarea gradinitei de copii"

Domeniul €žDemocratizarea vietii publice"

  • Satul Crihana Veche, raionul Cahul, practica: €žTehnici de supravietuire: invatam sa fim activi in comunitate".
  • Comuna Galesti, raionul Straseni, practica: €žRevenire la traditii".

€žModernizarea managementului local"

  • Satul Selemet, raionul Cimislia, practica €žIluminarea strazii centrale satului"
  • Satul Antonesti, raionul Stefan Voda, practica €žAlternative in asigurarea institutiilor publice cu agent termic"

De premii speciale din partea Consiliilor Raionale s-au bucurat primariile mentionate mai sus din raioanele Soldanesti, Stefan-Voda, Cahul, Cimislia.

Tuturor primariilor participante la program le-au fost inmanate Certificate de Participare.

Primul element de diseminare a celor mai bune practici a fost prezentat in cadrul Ceremoniei de Premiere: filmul €žImpreuna pentru o viata mai buna".

Dintre toate Programele de Bune Practici, implementate de catre Consiliul Europei in diferite tari, Moldova este prima tara in care se realizeaza un asemenea film, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, bunele practici din R.Moldova vor ajunge sa fie un model de urmat si pentru autoritatile publice locale din Europa.

In perioada februarie-martie 2007, cu sustinerea financiara a Consiliului Europei si asigurarea logistica a Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) "Viitorul" vor avea loc Zile ale Usilor Deschise in aceste 6 comunitati cistigatoare, pentru a disemina experienta lor catre alte primarii din tara.

Ceremonia de Premiere a fost organizata pentru a aduce in atentia tuturor acele localitati care au demonstrat cele mai bune practici si pentru a le oferi posibilitatea afirmarii nu doar pentru 40 de primari si lucratori din primarii care au avut cel mai important rol in procesul de aplicare, dar si comunitatilor insasi. Anume de aceea, elementul surpriza al serii a fost ansamblurile locale din cele 6 primarii castigatoare.

Informatii suplimentare despre Ceremonie, precum si descrierea practicilor pot fi gasite pe www.local.md.

 

Sursa: www.local.md