Nu plasticul poluează natura, ci oamenii…



Aproape zilnic fiecare dintre noi merge la cumpărături… Ne întoarcem acasă cu pâine, fructe, legume etc. – toate ambalate şi puse în pungi de plastic… Astăzi, niciun magazin nu se lipseşte de ele. Noi suntem foarte obişnuiţi cu pachetele de plastic, astfel că viaţa fără ele pare a fi deja inconfortabilă. Nevinovatele, la prima vedere, ele ne-au ”acaparat” viaţa, împânzind întregul teritoriu al ţării noastre… De aceea este o obligaţie civică să găsim soluţii ingenioase şi eficiente pentru a înlocui pungile de plastic, care sunt comode, dar în acelaşi timp – distrugătoare; estetice, dar înşelătoare; uşoare, dar periculoase. Or, dacă fiecare al patrulea locuitor al Republicii Moldova ar decide în favoarea utilizării pungii de pânză, atunci anual vor fi economisite (nu vor fi utilizate) 288.000.000 de sacoşe de plastic.

În acest context, echipa Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă s-a deplasat în zilele de 19 şi 24 mai curent în satul Opaci, raionul Căuşeni şi satul Gura Galbenei, raionul Cimişlia, pentru a realiza atelierul de creaţie „NU, pungii de plastic! DA, sacoşei bio!”, care este parte componentă a proiectului „Creşterea influenţei decizionale a cetăţenilor din perspectiva ecologică”, susţinut financiar de Ambasada SUA în Moldova, prin Programul de Granturi pentru Democraţie.

În cadrul atelierului de creaţie fiecare participant/ă a avut posibilitatea să-şi manifeste creativitatea, originalitatea şi ingeniozitatea, alegându-şi propriul design al pungii din stofă, utilizând diverse materiale naturale (stofe, figurine de lemn, nasturi, mărgeluţe, panglici etc.). Prin această activitate de dezvoltare a deprinderilor de decorare a pungilor din materiale biodegradabile, care, sperăm, le vor înlocui treptat pe cele din plastic, am propus o alternativă creativă inedită pungilor din plastic.

Entuziasmaţi şi mulţumiţi de rezultatul activităţii, majoritatea elevilor ne-au mărturisit că sunt mândri de faptul că au putut realiza propria sacoşă bio, care îi reprezintă.

“Sunt sigură că prietenii mei şi colegii de şcoală vor rămâne impresionaţi de gentuţa mea, care este una specială. Fiecare îşi doreşte să fie unic prin ceva! Ba şi mai mult – mă întorc acasă cu ideea ca în vacanţa de vară să-i fac şi mamei o sacoşă”, ne-a spus Daniela de la liceul “Hyperion” din satul Gura Galbenei.

Astfel, sacoşa biodegradabilă astăzi devine simbolul unei vieţi sănătoase şi al unui comportament responsabil.

Pentru detalii şi informaţii suplimentare ne puteţi contacta la adresa electronică info.cndd@gmail.com.