A fost lansat Ghidul privind procedurile prietenoase copiilor pentru procurori



Lansarea_ghidului_pentru_procuroriIn ajunul zilei internationale a copiilor, pe data de 25 mai, Institutul de Reforme Penale, impreuna cu Reprezentanta UNICEF Moldova si Procuratura Generala a Republicii Moldova, lanseaza Ghidul privind procedurile prietenoase copiilor la faza de urmarire penala. Ghidul reprezinta un instrument util pentru procurori in rezolvarea cauzelor penale in care sunt implicati copiii, in calitate de acuzati, victime sau martori.

Ghidul cuprinde principii si recomandari din actele juridice nationale si internationale, privind abordarea prietenoasa a copiilor aflati in contact cu justitia. Autorii pun in prim plan demnitatea personala, nevoile si drepturile copiilor.

Valeriu Zubco, Procuror General al Republicii Moldova: ”Multitudinea instrumentelor in domeniul protectiei drepturilor copiilor, a teoriilor privind comunicarea intre profesionisti si copii, a facut indispensabila punerea la dispozitia practicienilor a unui asemenea ghid. Din aceste considerente, Procuratura Generala mizeaza ca acest ghid nu va deveni o simpla culegere de reglementari, ci va asigura procurorii cu instrumente utile, moderne si adaptate care vizeaza statutul special al minorului si principiile prietenoase de tratament a copiilor care ajung in contact cu sistemul de justitie”

Ghidul privind procedurile prietenoase copiilor la faza de urmarire penala a fost elaborat intr-o maniera participativa. Procurorii si-au impartasit opiniile si experientele in cadrul a doua mese rotunde. Acest fapt i-a ajutat pe autori sa inteleaga mai bine problemele care apar in rezolvarea cauzelor in care sunt implicati copiii si sa vina cu recomandari legale pentru procurori.

Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF in Moldova: “Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, dar si alte documente internationale, ratificate de Moldova, recomanda o atitudine specifica fata de copiii aflati in contact cu justitia. Atat politistul responsabil de caz, procurorul, care conduce urmarirea penala sau judecatorul, trebuie sa vada copilul ca pe o persoana cu nevoi speciale – sa-i vorbeasca intr-un limbaj pe intelesul copilului si sa aiba un comportament prietenos, pentru a nu-l face sa retraiasca crima prin care a trecut. Lansarea Ghidului privind procedurile prietenoase copiilor la faza de urmarire penala reprezinta inca un pas important pentru reformarea sistemului de justitie in R. Moldova.”

Igor Dolea, coautor, expert al Institutului de Reforme Penale: “Ghidul privind procedurile prietenoase copiilor la faza de urmarire penala se adauga la strategia Institutului de Reforme Penale de a promova reformarea justitiei pentru copii din Republica Moldova. Ghidul va deveni un instrument profesionist care va contribui la aplicarea de catre procurori a standardelor menite sa protejeze copilul in contact cu sistemul de justitie penala”. 

Elaborarea si distribuirea ghidului pentru procurori este o componenta a proiectului “Promovarea noilor elemente de justitie pentru copii in sistemul de justitie al Republicii Moldova”, implementat de catre Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al UNICEF Moldova si Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala(Sida).

In ultimii ani, cu suportul UNICEF, sistemul de justitie pentru copii in R. Moldova a inregistrat progrese importante. Sentinta maxima pentru copii a fost redusa la zece ani, iar perioada in care un copil poate fi retinut de politie a fost redusa de la 72 la 24 de ore. In prezent, in penitenciarele din tara noastra isi ispasesc sentinta 59 de copii.

Datele Procuraturii Generale arata ca, in primele 3 luni ale anului curent au fost pornite 548 cauze penale cu participarea copiilor. Din acestea, 214 cauze penale au fost expediate cu rechizitoriu in instanta de judecata, iar 246 cauze au fost incetate din diferite motive.

Potrivit exigentelor Codului de procedura penala, retinerea copilului, precum si arestarea lui se face doar in cazuri exceptionale, cand au fost savarsite infractiuni grave cu aplicarea violentei, deosebit de grave sau exceptional de grave.

Astfel, in primele 3 luni ale anului curent au fost retinuti 6 minori pentru comiterea infractiunilor grave.

Procuratura Generala mai aduce la cunostinta ca, pentru indeplinirea neconstiincioasa a obligatiunilor parintesti, in aceiasi perioada au fost sanctionati contraventional circa 500 de parinti, iar procuraturile teritoriale au pornit 109 cazuri penale in care minorii figureaza in calitate de victime.

Pentru informatii suplimentare contactati:

Institutul de Reforme Penale

Ion Bulicanu, Responsabil pentru relatii publice

Tel: 925171

E-mail: ionbulicanu@irp.md

UNICEF Moldova:
Irina Lipcanu, Ofiter de presa

Tel: 269 235

E-mail: ilipcanu@unicef.org

Procuratura Generala a Republicii Moldova:

Maria Vieru, Procuror, sef al serviciului de presa

Tel: 22 13 88

E-mail: m.vieru@procuratura.md