INCA TREI PROIECTE DE LEGI AU FOST PUSE IN DISCUTIE LA EMISIUNILE €žSPIRITUL LEGII"



Odata cu reluarea sedintelor parlamentare, Asociatia Presei Electronice - APEL a reinceput realizarea ciclului de emisiuni €žSpiritul legii", in cadrul unui proiect finantat de Ambasada SUA la Chisinau. Astfel, in perioada 16-30 octombrie au fost realizate inca trei emisiuni la care au fost discutate diferite proiecte de legi aprobate, sau intrate in Parlament.

La prima emisiune a fost pus in discutie proiectul Legii cu privire la inregistrarea de stat a persoanelor juridice si a intreprinzatorilor individuali, aprobat in prima lectura de Parlament. Proiectul prevede simplificarea procedurii de inregistrare si radiere din Registrul de stat, iar sfera de aplicare a sa se extinde si asupra inregistrarii intreprinzatorilor individuali, compartiment care este lipsa in actuala Lege cu privire la inregistrarea de stat a intreprinderilor si organizatiilor.

La emisiune a fost invitat Andrei Seremet, vicepresedinte al Camerei Inregistrarii de Stat. El a explicat care sunt noutatile proiectului, prevederile acestuia privind reducerea termenelor de inregistrare si a actelor necesare, etc. Expertii permanenti din cadrul proiectului Eugeniu Ribca si Teodor Carnat au apreciat drept pozitive noile prevederi, dar au exprimat anumite rezerve in ce priveste buna implementare a acestuia.

La a doua emisiune a fost pus in discutie proiectul de lege aprobat in prima lectura, care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina anumite functii in stat (deputat, membru al Guvernului, notar, etc.), proiect care a provocat discutii in contradictoriu atat in randul deputatilor, cat si a societatii in general.

La ceasta emisiune a participat Vitalie Nagacevschi, presedintele Organizatiei Obstesti €žJuristii pentru drepturile omului". De mentionat ca si Ministerul Justitiei, care este autorul proiectului, a fost solicitat sa desemneze o persoana care sa participe. Ministerul insa nu a dat curs invitatiei. Invitatul emisiunii, dar si Eugeniu Ribca au opinat ca respectivul proiect de lege reprezinta o incalcare a drepturilor omului si a Constitutiei, iar Nagacevschi a mentionat ca acesta are si o tenta politica. Pe de alta parte. Teodor Carnat a incercat sa sustina pozitia Guvernului, accentuand ca proiectul are drept scop intarirea statalitatii R. Moldova.

La emisiunea din 30 octombrie a fost examinat proiectul Legii privind prevenirea si combaterea coruptiei, iar in calitate de invitat a fost prezenta Mariana Calughin, sefa sectiei prevenire si infractiune civila din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei.

Si de aceasta data autorul legii (reprezentanta CCCEC) si expertii permanenti au avut pozitii contradictorii referitor la proiect, astfel ca in cadrul emisiunii au avut loc dezbateri pe anumite prevederi ale acestuia.

De mentionat ca in cadrul emisiunilor au fost prezentate si sondaje de opinie la subiect, realizate in strada de echipa care face parte din proiect.

Emisiunile vor fi retransmise la un sir de posturi locale de televiziune.