Inițiativă demnă de urmat



Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă a desfășurat primele activități în cadrul proiectului ”Creșterea influenţei decizionale a femeilor din perspectiva ecologică”, realizat cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA prin Programul de Granturi pentru Susţinerea Iniţiativelor Democratice. Astfel, la 9 și 16 aprilie, în liceile ”Mihai Viteazu”, or. Cimișlia și ”Alexei Mateevici”, or. Căușeni, a avut loc trainingul ”Drepturile şi responsabilitățile cetățenilor privind mediul înconjurător”, la care au participat directori adjuncți pentru educație, profesori de geografie şi biologie din instituţiile de învăţământ din localităţile rurale ale acestor raioane.

În cadrul trainingurilor au fost abordate următoarele subiecte: interdependenţa dintre activitatea umană şi ecosisteme; consecinţele atitudinilor iresponsabile şi ale comportamentului neglijent al omului faţă de mediul ambiant; riscuri şi realităţi ecologice: efectele nocive ale utilizării pungilor de plastic asupra mediului înconjurător şi sănătăţii omului; acţiuni şi soluţii: implicare la nivel personal, familial, comunitar. În cadrul sesiunii ”Bune practici ecologice realizate la nivel mondial, naţional, comunitar”, participanții au povestit despre diverse inițiative privind protecția mediului în localitățile pe care le reprezintă.

Relatarea Elenei Odobescu, profesoară de geografie la Liceul Teoretic ”Ştefan cel Mare” din s. Mihailovca, r-nul Cimișlia cu adevărat a trezit interesul tuturor participanților la trainingul din Cimişlia: ”Cu mai mulți ani în urmă, în 2005, la una din lecțiile de geografie a mediului înconjurător, elevul Bazatin Anatol din clasa a 12-ea a venit cu următoarea propunere: ”De ce să stăm închiși în clasă şi discutăm doar? Haideți să ieșim afară și să facem ceva concret, practic. De exemplu, să încercăm să lichidăm gunoiștea din preajma şcolii!”.

Am plecat cu toţii afară. Inițial am cercetat peisajul – componența floristică, faunistică şi impactul gunoiştii asupra peisajului. Apoi am cercetat structura deșeurilor, am întocmit un plan de lucru, am decis să lichidăm gunoiștea în mod corect, adică să separăm tipurile de deșeuri: metal la metal, sticlă la sticlă, hârtie la hârtie. În ziua fixată, elevii s-au prezentat echipați cu saci, mănuși, măști de protecție, unelte necesare. A venit chiar şi un tătic cu tractorul. Astfel, cu eforturi comune, gunoiştea a fost lichidată, dar procesul educativ a continuat. Elevii au realizat proiecte ecologice cu recomandări pentru viitorii colegi, au cercetat cine se face vinovat de „alimentarea” gunoiştii neautorizate, au sesizat administraţia şcolii. Produsul finit al activităţii respective s-a soldat cu formarea unor competenţe ecologice durabile.

În următorul an, elevii s-au divizat în grupuri mici şi au cercetat teritoriul satului, mobilizând întreaga comunitate la curăţirea teritoriului. În spaţiile gunoiştilor lichidate au fost sădiţi copaci, au apărut măsuţe şi bănci pentru odihnă. Apoi elevii din nou au elaborat proiecte cu sugestii pentru viitor.

În 2007, gimnaziul a fost transformat în liceu, fiind completat cu elevi din localităţile limitrofe. Astfel, experienţa a fost multiplicată. Ultimii doi ani fiecare licean îşi adună echipa sa. Pe parcursul primăverii fac investigaţii pe teren, identifică spaţii neîngrijite, mobilizează locuitorii şi fac ordine. Anul curent liceenii intenţionează să realizeze un filmuleţ documentar despre această tradiţie, care credem, este demnă de a fi urmată”.

Articol adaugat de: Viorica Mocanu
Alte articole de la acest autor: