Guvernul suedez adoptă o nouă strategie de dezvoltare cu Republica Moldova



Guvernul suedez a adoptat o nouă strategie care va sta la baza cooperării moldo-suedeze. O decizie în acest sens executivul suedez a luat pe 17 februarie 2011. Obiectivul general al strategiei este de a contribui la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeana, precum şi apropierea de valorile acesteia, notează Info-Prim Neo cu referire la comunicatul de presă Ambasadei Suediei în Chisinau.

„Obiectivul strategic al Guvernului Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană şi pe parcursul ultimilor ani s-au înregistrat progrese semnificative în aceasta privinţă. Suedia poate, prin suportul considerabil acordat prin intermediul ambasadei noastre la Chişinău, să contribuie la îndeplinirea acestor angajamente, a declarat ministrul suedez pentru Dezvoltare şi Cooperare, Gunilla Carlsson, la Stockholm.

Sprijinul suedez va cuprinde trei sectoare: Democraţie, drepturile omului şi egalitate de gen; Infrastructură durabilă; Dezvoltarea pieţei. Sprijinul va consolida în continuare armonizarea legislaţiei şi concordarea acesteia cu cea a Uniunii Europene, cu accent deosebit pe egalitatea de gen şi respectarea drepturilor omului. Investiţiile în infrastructura energetică va completa sprijinul pentru reformele instituţionale ;i va contribui la dezvoltarea durabilă, în conformitate cu angajamentele internaţionale. Creşterea schimburilor comerciale va fi impulsionată prin armonizarea şi concordarea la legislaţia UE, precum şi prin asigurarea unor costuri mai mici de a face afaceri în Republica Moldova.

„Sprijinul suedez va continua consolidarea instituţiilor din Moldova şi capacitatea acestora de a livra servicii de calitate cetăţenilor. Prin suportul acordat dezvoltării pieţei şi sprijinul acordat companiilor mici, dorim sa contribuim la creşterea economică şi a bunăstării cetăţenilor moldoveni, iar participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor, precum şi în viaţa economică a ţării va contribui semnificativ la asigurarea prosperităţii acesteia, a spus Ambasadorul suedez în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

Suportul acordat de Suedia reprezintă aproximativ 12 milioane euro pe an, cu posibilitatea de a creşte spre sfârşitul perioadei de patru ani.

Suedia este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali în Republica Moldova, iar strategia nouă confirmă angajamentul Suediei pentru suportul acordat în dezvoltarea relaţiilor dintre Moldova şi Uniunea Europeana în cadrul Parteneriatului Estic.

 

http://www.info-prim.md/