Societatea civilă propune Guvernului susţinere în aplicarea Legii Adopţiei
Alianţa ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei (APSCF) va forma un grup de lucru, constituit la prima etapă din trei organizaţii neguvernamentale, care va contribui la crearea cadrului normativ pentru aplicarea Legii despre reglementarea statutului juridic al adopţiei. Legea a intrat în vigoare pe 30 ianuarie curent. În termen de trei luni, aceste ONG-uri vor ajuta Guvernul să elaboreze cadrul normativ necesar funcţionării legii.
Din grupul de lucru vor face parte Asociaţia „Amici dei Bambini” Moldova, Asociaţia „Salvaţi Copii” Moldova şi Asociaţia Părinţilor Adoptivi, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele APSCF, Mariana Ianachevici, a declarat la o conferinţă de presă că grupul de lucru se lansează cu experienţe proprii: „Nu vrem să inventăm ceva nou. Noi vrem să punem la dispoziţia Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei sprijinul şi experienţa pe care o au cele trei organizaţii”.
Experienţa se referă la evaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale, precum şi a nivelului de pregătire a părinţilor adoptivi. Un alt element este monitorizarea post-adopţie.
În lege este stipulată foarte clar perioada de post-adopţie, însă nu este clar cine trebuie să efectueze aceste monitorizări. De aceea, acest grup de lucru va analiza care este persoana potrivită, inspectorul sau psihologul.
Preşedintele Asociaţiei Părinţilor Adoptivi, Rodica Gavriliţă, a declarat că acest grup de lucru va ajuta, de asemenea, părinţii să se pregătească de adopţie. „Nouă ni se pare corect ca părinţii care au adoptat un copil să facă parte din grupul de lucru pentru pregătirea viitorilor părinţi care doresc să adopte copii. Greutăţile prin care am trecut noi, am vrea să fie depăşite de alţi potenţiali părinţi adoptivi”, a menţionat Rodica Gavriliţă.
Directorul „Amici dei Bambini” Moldova, Stela Vasluian, a menţionat că lucrul asupra Legii cu privire la adopţie a început încă în 2005. Printre cele mai impouvante schimbări în procedurile de adopţie, vizate de noua lege, se numără stabilirea autorităţilor competente şi atribuţiilor acestora în domeniul adopţiei; evaluarea obligatorie a adoptatorului şi necesitatea obţinerii atestatului de părinte adoptator. De asemenea, este stabilit statutul de copil adoptiv. Va fi instituit şi Registrul de Stat privind copii supuşi adopţiei şi a adoptatorilor.
Alianţa ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei lansează un apel către toate ONG-urile interesate să se alăture acestui grup de lucru.
APSCF a fost constituită la 5 martie 2002, este un for a ONG-uri naţionale şi locale care pun interesul superior al copilului pe prim-plan al acţiunilor sale. În acest moment APSCF reuneşte 123 de ONG-uri de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.