Declaratia ONG de media in legatura cu restrictionarea accesului presei la unele evenimente publice



Organizatiile neguvernamentale de media isi exprima ingrijorarea in legatura cu unele cazuri de limivare a accesului jurnalistilor la evenimente de interes public care s-au produs in ultimul timp. In pofida tendintelor pozitive inregistrate in anul 2010 vizand libertatea presei in R. Moldova, aceste cazuri de incalcare a drepturilor jurnalistilor demonstreaza, mai degraba, un angajament declarat decat unul realmente asumat al  clasei polivice de a respecta si promova valorile europene.

Astfel, la 29 ianuarie paza presedintelui interimar si spicherului Marian Lupu a interzis accesul jurnalistului Oleg Brega in incinta Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau, unde a avut loc un spectacol cu prilejul celebrarii Zilei profesionale a procurorilor. Tot la aceasta data, presa nu au fost admisa la  sedinta Consiliul National al Partidului Democrat din Moldova (PDM) care a avut loc intr-un hotel din Chisinau. Iar la 31 ianuarie, jurnalistilor de la Adevarul Moldova, „Jurnal TV” si StireaZilei.md le-a fost interzis accesul la un briefing sustinut de prim-vicepresedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, in sediul Ministerului Agriculturii si Industriei Prelucratoare. Ulterior, V. Plahotniuc a acceptat sa raspunda la intrebarile acestor jurnalisti.

ONG-urile semnatare condamna practicile accesului preferential al jurnalistilor la evenimentele de interes public, ca fiind antidemocravice si inadmisibile, si solicita Parlamentului R. Moldova, partidelor polivice, polivicienilor si functionarilor publici sa adopte un comportament european in relatiile cu presa.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia Presei Electronice

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Asociatia Presei Independente

Centrul „Acces-Info”

Comitetul pentru Libertatea Presei