Procurorii si consilierii de probatiune vor promova mai activ procedurile prietenoase copiilor



masa_rotunda_balti_ghid

Pe data de 16-17 decembrie 2010 in municipiile Chisinau si Balti au fost organizate doua mese rotunde cu participarea procurorilor si consilierilor de probatiune, l-a care au discutat despre practicile aplicate in cazurile copiilor aflati in conflict cu legea. Procurorii au impartasit mai multe detalii din experienta lor despre dificultatile care apar in aplicarea legilor in situatiile cind aceasta categorie de virsta ajunge in contact cu sistemul de justitie. In acelasi timp, ei aflat mai multe despre beneficiile dejudiciarizarii procedurilor utilizate in cazurile in care sint implicati copiii. Conform afirmatiilor doamnei Inga Bandalac, procuror in raionul Edinet, acordul de impacare dintre parti a fost unul dintre instrumentele utile care au fost analizate, pe care va incerca sa il foloseasca in activitatea ei.

Consilierii de probatiune, la rindul lor, au discutat despre problemele cu care se confrunta in activitatea lor si au constat mai multe carente care ingreuneaza functionarea mecanismului de probatiune in Republica Moldova. Printre acestea sint incluse, asa cum a mentionat consilierul Biroului de Probatiune Edinet Stela Sirbu, insuficenta de informatie despre serviciile oficiilor de probatiune, care, de multe ori, duce la lipsa de incredere si cooperare din partea procurorilor si judecatorilor. Astfel, participarea consilierilor de probatiune impreuna cu procurorii, la aceste mese rotunde, a determinat stabilirea unei relatii de cooperare intre ei, care va impulsiona utilizarea practicilor de dejudiciarizare a procedurilor utilizate fata de copiii aflati in conflict cu legea.

Aceasta activitate face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a procedurilor prietenoase copiilor in sistemul de justitie al Republicii Moldova. Acest eveniment a fost organizat de catre Institutul de Reforme Penale cu suportul UNICEF Moldova si al Agentiei suedeze pentru dezvoltare internationala (SIDA).

IRP este o organizatie neguvernamentala, constituita la 31 martie 2001, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justitie penala si sustinerea initiativelor comunitare.