GENDER DOC-M este nemulţumit de atitudinea preconcepută a poliţiei faţă de homosexuali



GENDERDOC-M ESTE NEMULŢUMIT DE ATITUDINEA PRECONCEPUTĂ A POLIŢIEI FAŢĂ DE HOMOSEXUALI

Colaboratorii poliţiei încalcă drepturile omului, consideră centrul de informare GenderDoc-M.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, coordonatorul proiectului „Lobby şi Advocacy”, Angela Frolov, a spus că reprezentanţii minorităţilor naţionale deseori se confruntă cu o atitudine obraznică şi de şantaj din partea poliţiştilor.

„Ei se folosesc de poziţia de serviciu, fac presiuni asupra lor, storc bani, nemaivorbind de insulte, ameninţări, intimidări şi alte acţiuni ilegale. Ne-am adresat în repetate rînduri la MAI şi la Comisariatul general de poliţie, însă nu a urmat nici o reacţie”, a menţionat Frolov.

Potrivit ei, recent un tînăr de 27 de ani, membru al comunităţii de lesbiene, gay, bisexuali şi travestiţi (LGTB), s-a sinucis după ce a avut o discuţie cu colaboratorii de poliţie.

„Ancheta deocamdată nu a stabilit cauzele exacte ale sinuciderii, însă înainte de moarte el a vorbit cu poliţişti”, a menţionat ea.

Frolov a spus că colaboratorii organelor de drept au reţinut doi tineri cu care s-au comportat obraznic, au folosit cuvinte injurioase în adresa homosexualilor şi a vieţii lor personale.

„Afară de aceasta, poliţiştii au notat toate datele tinerilor, le-au luat toţi banii şi i-au eliberat abia după implicarea unui colaborator GenderDoc. Am trimis cîteva scrisori la MAI, dar fără rezultate. Sperăm că rudele tinerilor se vor adresa în judecată. Noi, ca organizaţie, nu putem să cerem pornirea unei cauze penale, dar vom lucra în această direcţie, pentru a convinge rudele să recurgă la această măsură”, a spus ea.

Potrivit datelor centrului, în Moldova 5-7% din populaţie sînt homosexuali. Nu există o cifră oficială, pentru că mulţi îşi ascund orientarea netradiţională.

Fondatorul asociaţiei Hyde Park din Chişinău,Oleg Brega, consideră că poliţiştii încalcă drepturile omului pentru că nu cunosc legile.

„Ei se comportă aşa cu toţi oamenii. Conducerea trebuie să adopte o lege cu privire la nediscriminare. Noi ne arătăm aspiraţia spre integrarea europeană, însă acţionăm împotriva normelor europene”, a spus el.

Potrivit lui Brega, pe 10 decembrie comunitatea mondială marchează Ziua mondială a drepturilor omului, în Moldova se desfăşoară seminare, treninguri, întîlniri, dar „acest lucru este insuficient şi fără rezultate”.

„Este nevoie de pedepse publice pentru încălcări şi poate că atunci oamenii vor învăţa să respecte legile”, a spus el.

 

http://www.infotag.md