Prezenţa înaltă la scrutin se datorează societăţii civile



Societăţii civile şi în special organizaţiilor societăţii civile implicate în procesul electoral li se datorează majorarea ratei de participare a alegătorilor la scrutinul parlamentar din 28 noiembrie. De această părere sunt mai mulţi lideri de ONG-uri de la Chişinău, transmite Info-Prim Neo. 

„Prestaţia organizaţiilor societăţii civile în conştientizarea importanţei votului a fost bună în această campanie electorală. Iar acest fapt se observă, mai întâi de toate, prin prezenţa înaltă a alegătorilor, în special a tinerilor, la urnele de vot”, a declarat Sergiu Ostaf, director executiv al Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). 

De aceiaşi părere este şi directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. Potrivit lui Macovei, societatea civilă, prin multiplele campanii de informare pentru motivarea alegătorului de a merge la urnele de vot, a avut o prestaţie deosebită în această campanie electorală. 

Directorul CReDO mai spune că societăţii civile i se pot atribui lauri şi în contextul deschiderii subiectului finanţării concurenţilor electorali. 

Totodată, liderii de opinie menţionează că organizaţiile societăţii civile nu reuşesc să identifice şi să promoveze schimbările necesare pe segmentul de calitate a listelor electorale. 

Sergiu Ostaf susţine că nu este nevoie doar de a monitoriza situaţia. Organizaţiile societăţii civile trebuie să promoveze schimbările. O altă responsabilitate este să identifice şi să semnaleze mai multe cazuri de deviere de la legislaţie, comportament abuziv a candidaţilor electorali, pentru că aceste lucruri sunt sistemice în campaniile electorale din Moldova. 

Secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, explică unele restanţe ale societăţii civile pe segmentul monitorizării campaniilor electorale prin faptul că în Republica Moldova au loc destul de frecvent alegeri . „Este dificil de a te mobiliza atunci când ai puţin timp la dispoziţie de la o campanie la alta. Contextul procesului de desfăşurare a alegrilor îţi impune planificarea activităţilor de educaţie civică într-un timp restrâns”, a declarat Nicolae Panfil. 

Secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte mai spune că resursele financiare pentru acţiunile de educaţie civică sunt, de obicei, limitate, fapt ce implică un grad înalt de mobilizare a societăţii în campaniile electorale.

 

http://www.info-prim.md