Doar 28% din numărul total de candidaţi electorali sunt femei, Alianţa Progen



Scrutinul parlamentar din 28 noiembrie se caracterizează printr-o prezenţă tradiţional slabă a femeilor pe listele de candidaţi. Doar 28,4 % dintre candidaţii electorali sunt femei, un număr foarte mic în comparaţie cu 53% cât constituie numărul de alegători femei şi în comparaţie cu 71,6% – numărul bărbaţilor candidaţi electorali. Constatarea aparţine Alianţei Progen – Alegeri 2010 şi Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Potrivit informaţiilor prezentate, marţi, la o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, din 1962 de candidaţi electorali 558 sunt femei. Doar 33 dintre acestea sunt pe primele zece poziţii pe listele propuse de partide. În acest fel femeilor le sunt diminuate şansele de a accede în Parlament, a menţionat Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA. Din totalul de 19 candidaţi independenţi doar cinci sunt femei.

Un studiu al platformelor electorale pentru aceste alegeri arată că partidele politice nu respectă nici pe departe principiile egalităţii de gen, a declarat directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Daniela Terzi-Barbăroşie. Potrivit ei, niciun partid politic nu manifestă vreun angajament de a consolida politicile şi cadrul instituţional pentru egalitatea de gen, iar ofertele electorale ale concurenţilor se caracterizează printr-un înalt grad de opacitate de gen. Monitorizarea reflectării în presa scrisă a candidaţilor electorali arată că femeile apar în imagini doar împreună cu bărbaţii, nicidecum în mod individual.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare şi Alianţa Progen, din care fac parte Clubul Politic al Femeilor 50/50, „Gender-Centru” şi Forul Organizaţiilor de Femei, atrag atenţia că ar fi bine ca femeile să se regăsească nu doar pe liste electorale, dar şi în oferta partidelor politice.

Anterior Alianţa Progen sublinia că doar 3 partide din cele 20 înscrise în cursa electorală au stipulat în statut cote de reprezentare a femeilor pe listele electorale şi doar PNL respectă această prevedere din statut. PLDM şi PSD au prevăzute cote de participare a femeilor pe liste, însă stau mai prost la capitolul implementarea prevederilor din statut. Doar 24,3% din candidaţii PLDM şi 28,7% din candidaţii PSD sunt femei.

La sfârşitul campaniei electorale Alianţa Progen-Alegeri 2010 va acorda Premiul pentru partidul care va respecta principiul egalităţii genurilor.

 

http://www.info-prim.md