Judecatorii din Balti vor utiliza experienta instantelor pentru copii din România



SDC15429In perioada 7-10 septembrie o delegatie de judecatori din mun. Balti au efectuat o vizita de lucru in municipiile Iasi si Brasov pentru a lua cunostinta cu experienta colegilor din România in domeniul justitiei pentru copii.

In cadrul vizitelor la Curtile de Apel si Parchetele aferente acestora, oamenii legii din Republica Moldova au avut intilniri de lucru cu judecatori, procurori si cu sefii politiei municipale din aceste orase. Subiectele de interes major pentru judecatorii moldoveni au fost colaborarea instantelor pentru copii cu parchetele, politistii si cu serviciile de probatiune. De asemenea, ei au dorit sa cunoasca si despre activitatea psihologilor, in cadrul organelor judiciare, in cazurile in care sint implicati copiii aflati in conflict cu legea.  

Conform precizarilor d-lui Ion Cibotarica, coordonator de proiect al Institutul de Reforme Penale, ”au fost alese anume aceste orase deoarece detin o experienta bogata in domeniul justitiei pentru copii”. El a mai mentionat ca ”pentru participantii la vizita de documentare a fost o oportunitate de a lua cunostinta cu sistemul de justitie pentru copii din România si bunele practici in acest domeniu”.  

Vizita judecatorilor moldoveni se desfasoara in cadrul parteneriatului dintre Institutul de Reforme Penale si Consiliul Suprem al Magistraturii din Republica Moldova si face parte dintr-un plan de actiuni indreptate spre promovarea procedurilor prietenoase copiilor in cadrul instantelor judiciare. Astfel, in cadrul proiectului mai sint prevazute elaborarea unui ghid de lucru cu copiii aflati in conflict cu legea, destinat judecatorilor, procurorilor si ofiterilor de urmarire penala, organizarea unor mese rotunde si seminare cu participarea reprezentantilor organelor de drept.    

IRP este o organizatie neguvernamentala, constituita la 31 martie 2001, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justitie penala si sustinerea initiativelor comunitare.