Formarea competenţelor civice la elevi



Ziua Independenţei a avut anul acesta o semnificaţie deosebită pentru circa 180 de profesori de educaţie civică din republică. Ei au decis să muncească şi în zi de sărbătoare participînd la Conferinţa de totalizare a proiectului “Educaţia civică pentru o dezvoltare durabilă democratică a Republicii Moldova”.

În cadrul Conferinţei s-a lansat şi distribuit gratis Ghidul practic «Formarea competenţelor civice la elevi» elaborat şi editat în cadrul proiectului, participanţii au mai primit nr. 2 al revistei de educaţie civică «Alternativa XXI», au dezbătut teme dintre cele mai actuale în predarea şi evaluarea competenţelor civice la elevi. Într-o atmosferă de viu interes şi participare dezinvoltă au fost prezentate comunicările:

„Educaţia civică - abordare axată pe competenţe” de Tatiana Mistreanu, doctor în pedagogie, şeful secţiei inspecţie şcolară, DGETS, mun. Chişinău; “Formarea/dezvoltarea competenţelor civice la elevi prin intermediul proiectelor” de Victoria Lesnic, profesoară de istorie si educaţie civica, Şoldaneşti;

„Formarea competenţelor civice la elevii claselor primare” de Ala Leca, învăţătoare, grad didactic I, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, Chişinău;

«Învaţă-te să fii un PASAGER dorit în TRENUL VIEŢII» de Luminiţa Sanduleac,  profesor de discipline socio-umane, grad didactic II, LT „M.Eminescu”, Comrat;

„Evaluarea competenţelor la educaţia civică – baza formării comportamentului democratic” de Maria Druga, profesor de istorie si educaţia civica, grad didactic I, formator local, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Sîngerei.

Lucrările conferinţei au fost înfrumuseţate de evoluarea tinerilor cîntăreţi Iulia Iordache şi Adrian Boguşevschi, care au interpretat cîntece de Claudia Pletea, autoare de melodii şi versuri cu tematică civică, preşedintele AO „Iniţiativa”   din Străşeni. „Nu fi indiferent!” este mesajul care a electrizat audienţa şi care   a devenit şi motto-ul de suflet al întrunirii.

În încheiere profesorii au luat cunoştinţă de pagina web SIEDO www.siedo.md pe care   sunt plasate materiale   tematice utile şi unde pot face   schimb de opinii şi idei   cu privire la predarea educaţiei   civice.

Conferinţa a fost organizată de Societatea Independentă pentru Educaţie şi Drepturile Omului (SIEDO) cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.