O nouă organizaţie nonguvernamentală propune politicienilor să treacă testul cu detectorul de minciuni



O organizaţie neguvernamentală recent creată, „Transparent Moldova”, propune ca preşedintele Republicii Moldova, deputaţii şi miniştrii să fie testaţi cu detectorul de minciuni. Preşedintele ONG-ului, Simion Lungu, a declarat vineri, 13 august, la o conferinţă de presă că Moldova nu este un stat de drept, ci mai degrabă o imitaţie a acestuia şi că sistemul politic este foarte „bolnav”, transmite Info-Prim Neo. 

Simion Lungu susţine că testul cu detectorul de minciuni este singura cale de a descoperi adevărul. „Doar aşa vom afla unde se duc creditele, câţi bani au oamenii politici, cum au apărut la putere”, a subliniat acesta. 

„Transparent Moldova” vine şi cu o soluţie pentru combaterea corupţiei – persoanele găsite vinovate să fie pasibile de pedeapsă cu închisoare până la 50 de ani, cu confiscarea averii şi lipsirea de pensie. 

De asemenea, ONG-ul propune crearea de urgenţă a unei comisii obşteşti, care va supraveghea şi monitoriza activitatea guvernanţilor şi funcţionarilor publici. Cu referire la sistemul electoral „Transparent Moldova” propune 50% dintre parlamentari să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripţii uninominale. 

Potrivit lui Simion Lungu, „Transparent Moldova” este activă de o lună şi are drept scop să schimbe situaţia politică şi economică în ţară.

 

Info-Prim Neo