Fă voluntariat - dă ritm comunității tale!



Voluntariatul este o activitate și o experiență memorabilă care te ajută să te descoperi și să descoperi farmecul lucrurilor bune. 

În acest articol vom vorbi cu Magda Oncu.

Magda  este o tânără din Orhei, dispusă să investească timp și energie pentru a contribui la dezvoltarea comunității, capabilă să empatizeze și să se conecteze emoțional cu persoanele pe care le ajută, fiind inspirată și încurajată de beneficiile pe care le aduce prin activitățile de voluntariat. 

Ea se descrie ca o tânără turmentată de natură, ecosisteme, sistematică și comportamentul uman. Scrie poezie si o poartă cu sine oriunde.

Bună, Magda , poți să ne zici care a fost momentul sau evenimentul care te-a determinat să începi să te implici în activități de voluntariat? 

Magda : Anii de pandemie au fost imboldul activității mele de voluntariat, deoarece eram mai mult timp acasă, pe rețelele de socializare, am dat peste un anunț despre voluntariat pe Facebook și am hotărât să mă implic.

439402442

La începutul activității ce anume te-a motivat să practici voluntariatul? 

Magda : Cea mai mare motivație era să-mi fac prieteni noi și să încerc activități de grup, să înțeleg mai multe despre sănătatea adolescenților.

De obicei, orice început are un amalgam de trăiri, mai ales, dacă suntem noi cei responsabili. Ai putea să ne spui și nouă ce emoții ai trăit tu când ai organizat primul proiect?

Magda : Primul proiect a fost unul extrem de complex pentru că era nevoie să interacționezi direct cu publicul și eu eram acea persoană care realiza conexiunea în cadrul activității.

Oamenii erau implicați, voiau să discute cu mine, provocându-mi emoții de nedescris, chiar dacă a fost un pic complicat.

Când ai înțeles, că uite, anume aici, este locul tău și într-adevăr te-ai regăsit ca voluntară? 

Magda : M-am regăsit ca voluntară atunci când am început să fac lucruri practice, de exemplu, o activitate pe care eu o modelez, o idee ce o scriu și o pun în practică.

Când abia ai pornit spre această cale, a voluntariatului, care a fost scopul tău? 

Magda : Scopul meu inițial în voluntariat a fost să contribui în mod pozitiv la comunitatea mea și să fac o diferență în viețile celor din jur. Am simțit că am o responsabilitate socială de a ajuta și de a susține cauzele în care cred. De asemenea, am fost atrasă de oportunitatea de a învăța lucruri noi, de a dezvolta abilități și de a mă conecta cu oameni din diverse medii și culturi. Probabil, scopul meu de atunci era să socializez mai mult, să mă vindec emoțional, să mă simt mai liberă în corpul meu.

Cum ai descrie rolul voluntariatului în formarea personalității tale?

Magda : Voluntariatul m-a făcut să gândesc mai flexibil, să mă uit la anumite probleme globale și sociale dintr-un punct de vedere diferit și, nu în ultimul rând, să mă regăsesc pe mine însămi.

De ce este important ca un tânăr/o tânără să practice voluntariatul? 

Magda : Da, cred că tinerii ar trebui să practice voluntariatul și nu numai tinerii, pentru că atunci când tu practici voluntariatul tu poți să colaborezi cu alți oameni, să socializezi, să vezi oameni cu opinii diferite de ale tale, să înțelegi cât de diferiți suntem, dar toți avem același scop - de a crea o comunitate mai frumoasă.

Cum crezi activitățile tale au contribuit la schimbarea comunității și această schimbare este vizibilă? 

Magda : Cred că prin  informarea oamenilor despre voluntariat și nu numai, oamenii au aflat despre anumite subiecte specifice. Am deschis minți și posibilități de vizualizare a unor probleme, într-un mod mult mai simplu, cu soluții mult mai practice. I-am informat și ei și-au făcut concluzii proprii despre cele auzite.

Pe lângă voluntariat, mai ai și alte activități? Activitățile acestea te ajută în proiectele tale?

Magda : Din rutina mea fac parte: cititul, yoga, pianul.

Sigur, yoga mă face să mă simt în echilibru cu mine, fizic și emoțional; pianul- să mă simt diversă, mândră și cu sufletul  împlinit; cititul - satisfăcută să mă diversific în vocabular, exprimare, idei, informare (depinde de cărți). Cu siguranță toate acestea se reflectă și în activitatea mea de voluntară.

Importanța contribuției fiecărei persoane la schimbarea comunității și a fiecărui gest de voluntariat este foarte mare. Acestea pot face o diferență reală în comunitate. Totuși unii tineri nu înțeleg ce ar avea ei de la asta. Cum ai motiva tinerii să practice voluntariatul?

441148567

Magda : Dacă aș vorbi tinerilor despre voluntariat, aș aborda subiectul printr-o perspectivă inspirațională și interactivă. Le-aș confirma că este demonstrată puterea voluntariatului de a te descoperi pe tine însuți.

Adică dacă alții văd voluntariatul ca pe un ajutor oferit cuiva, ceea ce este adevărat, totuși, e mai mult de atât - e o putere care te transformă și dezvoltă, te face să te înțelegi și să crești.

Acest interviu a fost realizat de către voluntara AO ,, ADIS ” Alina Morozan.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului Comunitate puternică prin tradiție de voluntaroat și spirit civic „Voluntariat - tradiție și resursă”, care este implementat de AO „ADIS” în cadrul MYCS, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Organizația de ajutorare est-europeană a Bisericii Catolice din Germania „Renovabis”.

Proiectul „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică” este implementat de Fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), România și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

Conținutul acestuia aparține exclusiv AO „ADIS” și nu reflectă neapărat punctul de vedere a finanțatorilor.