Voluntariatul mă ajută să nu mă infectez de indiferență



Alexandra Beregoi este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic ,,Ion Pelivan” din satul Răzeni raionul Ialoveni, și voluntară la ONG-ul Eco-Răzeni, care reprezintă, o șansă de implicare și afirmare în lumea voluntariatului pentru mulți tineri din localitate.

Voluntară a devenit în clasa a V-a, datorită profesoarei de geografie Tatiana Balan, care a format un grup de inițiativă, „Lăstăreii”, implicând elevii ca voluntari încercând să remedieze situația ecologică a comunității.

,,A fost prima mea experiență în rol de voluntar, care m-a motivat să mă implic mai departe.

Eu sunt foarte norocoasă că în satul meu este un ONG activ care ne oferă posibilitatea ca și tinerii din mediul rural să se implice și să se simtă importanți.

Voluntariatul m-a construit, m-a desăvârșit ca personalitate.  Pe lîngă abilitățile de lucru în echipă, am obținut experiență ceea ce ține de organizare, colaborare, expunere. argumentare.  Voluntariatul mi-a schimbat modul de gândire și chiar de acționare în unele momente. Am devenit mai sigură pe opiniile și capacitățile mele.  Și nu în ultimul rând, datorită voluntariatului mi-am demonstrat că  pot schimba ceva, că pot fi un ajutor și că pot oferi, nu doar lua”.

Alexandra a participat activ în cadrul a trei proiecte finanțate de Fondul pentru Tineri Ialoveni și Consiliul Raional. Împreună cu grupul de inițiativă, „ Generația Încredere în sine” , timp de un an au realizat o revistă educativ-culturală „ Lumină din Lumină”, asumându-și responsabilitatea de tehno-redactor.  De asemenea a fost lider  al grupului de inițiativă „ Tinerii Ecologiști” cu proiectul  „ Sădim un copac- salvăm viitorul comunei Răzeni” și lider al grupului „ Tinerii Intelectuali”  cu proiectul „ Clubul Tinerilor Intelectuali- fereastra spre succes”.

Aici vreau să menționez aportul mentorilor: Beregoi Nadejda și Bivol Ala, care ne-au ajutat și ne-au îndrumat foarte mult ca într-un final să avem rezultate frumoase.

De asemenea a mai participat în Campania „Votează activ! Votează conștient!”, mobilizând cetățenii să-și îndeplinească responsabilitățile civice. Activează și ca tânără jurnalistă, mediatizând activitățile locale în reviste, ziare, pagini-web și grupul de pe facebook „ Jurnalul Tinerilor Activi din Răzeni”, pe care-l administrează.

Cea mai memorabilă experiență de voluntariat pentru Alexandra este cea în care am fost  lider al „Echipei Verzi”, îndrumată de doamnele Beregoi Nadejda și Groian Elena, unde împreună cu alți tineri s-au mobilizat în diverse activități ecologice inițiate de Administrația Publică Locală printre care plantarea aleei de tei, sădirea  salciilor pe malul râului Botnișoara, plantarea arbuștilor decorativi pe strada principală din sat.

Voluntariatul mă ajută, în primul rând, să nu mă infectez de indiferență. Cred că nu aș putea să fiu vreodată indiferentă, deci, nu aș putea să nu fac voluntariat. Voluntariatul este și o oportunitate de a manifesta individualitate în gândire și acționare.Ca tânără activă la nivel local mă simt importantă, întrucât îmi aduc aportul spre rezolvarea unor probleme ale comunitații și promovarea activismului în rîndul tinerilor.

Voluntariatul în Republica Moldova este în creștere. Fiecare localitate se bucură de tineri activi, care luptă pentru o schimbare.  Mă bucură faptul că voluntariatul este văzut ca o oportunitate, ca un pas spre mai bine, iar tinerii nu ezită să se implice, ci chiar se mobilizează și îi îndrumă pe alții să devină voluntari. Anume prin voluntariat Moldova și chiar lumea întreagă are șansa de a aduce altruismul și respectul ca valoare supremă a societăți Implicarea trebuie să vină din suflet, trebuie să fie sinceră, și trebuie  să știm a oferi ceva și fără să așteptăm remunerare.