Doina Crăciun: Nu voi renunţa la voluntariat niciodată



Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.

Cînd ai început să te implicit în activităţi civice?

Am început să mă implic în activităţi civice de la vârsta de 16 ani. Profesoara de chimie din liceu a fost cea care m-a provocat şi m-a inspitrat ea mă ghida în tot ceea ce fac.

Mai întîi am început să particip la concursuri din domeniul chimiei si ecologiei. Apoi am devenit membru a Consiliului Municipal al Copiilor aici am început să particip la diverse activităţi, inclusive şi de voluntariat.

Totuşi rolul esenţial în dezvoltarea mea ca activist civic la jucat Şcoala Curajului, proiectul Hyde Park, acest proiect mi-a răsturnat lumea cu capul în jos, lucru de care nu-mi pare absolute rău pentru ca m-a învăţat să lupt pentru adevăr şi dreptate. A fost o şcoală bună, de care îmi voi aminti toată viaţa mea pentru ca m-a molipsit de neastâmpăr în sensul bun al cuvântului.

Actualmente unde faci voluntariat?

Prietenii imi spun ca m-am născut să fiu voluntară, iar colegii de la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Viaţă’’, asociaţie în care activez deja de un an, mă iau peste picior numindu-mă TDV-istă.

Actualmente ocup postul voluntar  de Coordonator Program Voluntaria TDV si Asistent Logistică la ,,Tineri& Liberi’’. Primisem invitaţia de a face voluntariat la TDV acum un an de la fost coordonatoare în urma participării la’’ Săptămîna Sănătăţii’’- 2012 pe care am desfăşurat-o la Vadul lui Vodă. Acceptasem cu toate ca cunoşteam puţin despre acest domeniu, însă aveam undeva în mine clădită ideea de altruism care aştepta doar momentul oportun pentru a înflori în toată splendoarea. Am învăţat enorm de mult din TDV, în special, pentru că această asociaţie este o şcoală a viitorilor activişti, a oamenilor harnici şi plini de voinţă pentru a schimba lumea spre bine prin ei însăşi.

Cu ce te ocupi la ''Asociaţia Tinerii pentru Dreptul la Viaţă''?

Sunt activităţi multe şi interesante. Mai întîi de toate sunt un prieten mai mare ai celor peste 25 de voluntari, însă ne considerăm egali fiindcă suntem colegi ai ascociaţiei, mulţi dintre ei fiind cu 2-3 ani mai mari decât mine. Eevenimentele şi proiectele la care participăm au drept scop de a încuraja câtă mai multă lume să înceapă activitatea de voluntariat, să ajute copiii, bătrânii, să sădească pomii, să ducă un mod de viaţă sănătos,etc.

TDV-ul este platforma care oferă posibilitatea de a fi activi  şi de a pune mâna proprie la construirea viitorului.

Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Voluntariatul a devenit un stil de viaţă  fără de care cred ca m-aş îmbolnăvi. Este felul meu în care mă exprim ca cetăţean. Voluntariatul m-a ajutat să cresc ca om, datorită voluntariatului am devenit mai sociabilă, plină de viaţă lucruri care m-au ajutat să ma regăsesc.

După ore mergeam fuguliţa la TDV pentru ca aici mă simţeam apreciată şi valorificată.

Nici nu am băgat de seamă când TDV a devemit casa mea.

Voluntariatul nu are limite şi statute social, datorită voluntariatului întâlneşti oameni buni cu inimă mare, de aceea voluntariatul trebuie sa fie practicati de toţi fără exceptie. În mod special voluntariatul contribuie la deyvoltarea personală, a tinerilor care fac schimb de experienţă şi dobândesc noi abilităţi.

Pe lână voluntariat ce mai faci?

Îmi plac multe lucruri însă nu le pot cuprinde în calendarul meu, dar pe lângă voluntariat mă mulţumesc să desenez câte  ceva, să scriu versuri.

Am mai participat şi la diverse concursuri ,traininguri, seminare, am obţinut şi unele realizări de care sunt mândră în special locul întîi la olimpiada de istorie, etapa sector şi călătoria de studio în Stasbourg, Franţa la Youth Assembly 2012 în cadrul Forumului Democraţiei Mmondiale.

Ce-ţi doreşi să realizezi pe viitor?
Ţinta mea de azi este să devin un bun specialist în domeniul istoriei pentru care mă strădui să muncesc la facultate. De la alte vise sau planuri de viitor ma tem.. las timpul sa le aşeze pe toate la timpul lor. 
După ce mottou mergi în viaţă?

‘’Niciodată să nu renunţi’’.

 

Articol adaugat de: Mihaela Josan
Alte articole de la acest autor: