frule

Cristina Gurez: “Am devenit “cel mai bun student al ţării” - o adevărată responsabilitate, dar şi o mîndrie”

ceimaiGenerația celor mai buni studenți își continuă tradiția la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova. Cei mai buni studenți de la FJSC au câștigat Bursa de Merit a anului. În 2010, Iuliana Mămăligă, Elena Jestkova, Svetlana Catană și Elena Drăguțan, în 2011, Mircea Mitrofan și Cristina Aramă, iar acum, Ruxanda Vîhrest, Dorin Măgurean și Cristina Gurez sunt laureații anului 2012. În continuare vă invit să o cunoașteți pe Cristina Gurez, studenta model care a obținut acest premiu. Tânără ambițioasă și energică, pasionată de lecturi și muzică, Cristina este studentă  în anul III, la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM. Participă activ în diverse proiecte și nu uită să se distreze. Activează în calitate de reporter la un portal de ştiri și este mândră că a devenit unul dintre 50 cei mai buni studenţi ai ţării, cîştigători în cadrul Programului Burse de Merit 2012.

1.Ce înseamnă Bursa de Merit pentru tine?

Bursa de Merit e încă o dovadă că în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place, indiferent de circumstanţe pentru că făcînd ceea ce îţi place eşti fericit mereu, devii din ce în ce mai bun, eşti împlinit sufleteşte şi ulterior, din pasiunile proprii vei reuşi să fii împlinit şi material. Important e să nu renunţi să faci ceea ce vrei pentru a face ceea ce trebuie!

2. Care au fost punctele forte ale dosarului tău?

Presupun că au fost mai multe, altfel nu îmi explic cum am ajuns printre finalişti.  Din start aş vrea să menţionez, că, de fapt, această bursă nu se oferă celor care au note foarte mari, ci e pentru cei cu note mari, dar care se implică frecvent în activităţi extracuriculare sau care pornesc pe drumul carierei încă din studenţie. Am avut diplome şi certificate care atestă participarea mea la mai multe seminare, şcoli şi concursuri naţionale, dar şi de talie internaţională, care la bază aveau limba engleză. Desigur, limbă engleză la nivel avansat. Acum vreo două luni de zile, la un interviu cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, dumnealui s-a arătat mirat de felul în care vorbesc engleză şi de asemenea, era mirat că aici am învăţat şi că nu am călătorit. Dar totul e în continuare. Plus, experienţa mea de reporter de cîteva luni la portalul de ştiri www.tribuna.md şi o multitudine de articole publicate. Plus, notele, deşi eu am avut puţin peste nouă, respectiv cred că au fost şi studenţi cu zece pe linie. Şi... straniu sau amuzant, am depus dosarul pe 13, iar interviul tot pe 13 l-am susţinut.

3. Cît este de accesibilă această bursă pentru studenţi?

Bursa este accesibilă pentru toţi cei care şi- o doresc, dar desigur care au tot ceea ce e necesar pentru un dosar complet. Am constat că pentru mai mulţi aplicanți, cea mai grea parte a fost lipsa articolele publicate şi posedarea dificilă a unei limbi străine.

4. Ce trebuie să facă un student care aspiră la o astfel de bursă?

Să facă ce-i place. Pe parcursul a patru ani, patru pentru că am absolvit şcoală medie şi am dat bacalaureatul, aici, la universitate, am învăţat atît cît am dorit eu şi cît am crezut că e necesar. M- am implicat anume acolo unde mă regăseam, nu făceam aceasta cu niciun scop, doar îmi petreceam util timpul pentru că cu cît eşti mai ocupat cu atît viaţa e mai interesantă . De bursă nu ştiam şi nici nu e nevoie. Ar fi o prostie să înveţi din prima zi şi pînă în ultima ca în ultimul an să obţii o bursă. Şi, pînă la urmă cunoştinţele universitare, doar o parte din ceea ce ne face om, dar atitudinea noastră în viaţă e cu totul altceva. De aceea, nu trebuie să faceţi nimic, trebuie să fiţi cine sunteţi şi nimic mai mult.

5. Cum crezi, ai avut nişte concurenţi competitivi în acest concurs?

Cu siguranţă. Cum a spus şi domnul Prim- ministru, cei mai buni studenţi sunt aici, în Republica Moldova. Au fost 258 de dosare de la 20 de universităţi. Desigur, mulţi. Dar şi procesul de selecţie e unul tare riguros. Cînd am depus dosarul mă gîndeam că dacă trec de prima probă, la cea de-a doua eram sigură de cunoştinţele mele de limbă engleză. Am mai participat la concursuri, interviuri, olimpiade. Mă gîndeam că probabil sunt mulţi buni. Dar, nu ştiu cum s-a întîmplat că eu eram printre cei buni. Şi da, proba doi chiar a fost interesantă, deşi dificilă pentru că am discutat cu doi experţi străini timp de vreo 10 minute în engleză. Dar, ca în orice competiţie, cineva cîştigă și cineva pierde, important e să ştii să vezi partea pozitivă şi să fii pregătit pentru următoare competiţie.

6. Ce perspective îţi oferă această bursă?

În primul rînd, am devenit “cel mai bun student al ţării” -  o adevărată responsabilitate, dar şi mîndrie. Astfel, mă simt obligată, deşi nu sunt să continui pe aceeaşi cale. Voi continua cu un masterat în ţară sau peste hotare, rămîne să vedem, unde  de asemenea, vreau să fiu printre cei mai buni. Vreau să fac cursuri de limbă germană pe care o cunosc la nivel elementar. Şi vreau să călătoresc. Vedem ce îmi va reuşi, dar perspective sunt multe.

7. Transmite un mesaj tinerilor din Moldova?

Nu învăţaţi în exces, dar nici nu neglijaţi studiile. Nu învăţaţi pentru note şi bani. Nu uitaţi de distracţie, dar nici nu exageraţi. Să aveţi mereu încredere în voi şi să nu uitaţi că, noi, tinerii, suntem cei care trebuie să schimbăm atitudinea şi mentalitatea celor care nu ne înţeleg pentru că viitorul e al nostru. Şi, da! Tinerii adevăraţi trăiesc clipa frumos şi cu speranţa spre un viitor şi mai luminos decît ni-l promite prezentul.

Interviu realizat de Mircea Mitrofan



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola