Prevenirea agravarii pandemiei globale a tabagismului
NOTA DE PROTEST
Apel
pentru prevenirea agravarii pandemiei globale a tabagismului
Peste 150 de organizatii din intreaga lume, printre care se numara si Centrul de Informare, Instruire si Analiza Sociala (CAPTES) din Republica Moldova, cheama Guvernele sa ia atitudine pentru a preveni agravarea pandemiei globale a tutunului de catre compania "Philip Morris International".
Chemarea la nivel global este lansata in contextul desfasurarii intalnirii actionarilor Companiei-mama "Philip Morris" (East Hanover, New Jersey, SUA, 26 aprilie 2007)
Astazi, 26 aprilie 2007, actionarii Companiei "Philip Morris" se intrunesc la sedinta anuala pentru a celebra succesele obtinute in urma realizarii tigarilor si a discuta profiturile fabuloase, insusite pe seama manipularii consumatorilor de tutun si a comercializarii produselor de tutungerie in diferite tari ale lumii. Evenimentul atrage atentia opiniei publice si prin faptul ca gigantul concern - Compania-mama "Philip Morris", a distribuit recent actiunile filialei sale Kraft si potrivit unor zvonuri, in cadrul sedintei va fi luata decizia de separare a companiilor "Philip Morris International" si "Philip Morris din SUA".
Separarea propusa in cadrul companiei Philip Morris impune riscul ca Philip Morris International va deveni si mai agresiva. Aceasta din considerentul ca o companie independenta Philip Morris International, care va fi probabil amplasata in Elvetia, nu va mai simti constrangeri din partea opiniei publice in tara sa (SUA) si nu va mai fi supusa acuzatiilor ca foloseste standarde duble in felul cum se comporta in Statele Unite si in tarile in curs de dezvoltare.
"O companie independenta Philip Morris International, amplasata in afara Statelor Unite, va fi imuna chiar si la posibilile reglementari interne in SUA sau la litigiile din tribunalele SUA," a mentionat Anna White de la grupul corporativ de responsabilitate Essential Action cu sediul in SUA.
"Riscul de litigii cu Philip Morris International a fost recent facut vizibil in procesul de judecata: Guvernul SUA impotriva companiilor "Big Tobacco". In acel proces, judecatorul Gladys Kessler din SUA a stabilit ca "Philip Morris" si celelalte companii care fac parte din "Big Tobacco" trebuie sa inceteze a folosi termeni care ii induc in eroare pe consumatori asa ca "light"( usor), "mild"( slab) si "low" (redus/scazut). Industria tutunului a folosit acesti termeni intentionat pentru a-i minti pe fumatori, facandu-i sa creada ca folosesc niste produse mai putin periculoase, pe cand adevarul este altul.
Industria tutunului a manipulat si continua sa manipuleze publicul in ceea ce priveste continutul nivelului de nicotina, efectele fumatului pasiv etc., folosind in acest scop publicitatea atractiva, concursurile cu premii si loterii, tintind in special in tineri pentru a-i transforma in consumatori si potentiale victime.
Judecatorul Kessler a anuntat ca interzicerea utilizarii acestor termeni eronati se extinde si la Philip Morris International (PMI). Daca o companie independenta PMI nu ar fi avut legatura cu Statele Unite, judecatorul nu ar fi putut emite acest ordin. Philip Morris este cea mai mare companie multinationala de tutun din lume. Optzeci procente din vanzarile sale sunt efectuate in afara Statelor Unite.
"Potrivit prognozelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, catre anul 2030 din cauza maladiilor asociate cu consumul de tutun anual vor muri aproximativ 10 milioane persoane, din care 70% din tarile in curs de dezvoltare", informeaza Pavel Ursu, Seful Biroului de Coordonare al OMS in Republica Moldova. Implementarea unor politici efective de control in domeniul tutunului este considerata de OMS o prioritate stringenta in special in tarile in curs de dezvoltare si tranzitie economica. Aceste politici, implementate la nivel national si global vor atenua impactul negativ exercitat de strategiile agresive de marketing utilizate de companiile internationale transfrontaliere din industria tutunului, ce determina cererea in crestere fata de produsele respective si toleranta societatii fata de efectele nocive ale tabagismului, a afirmat dl Pavel Ursu.
In scopul prevenirii agravarii situatiei din domeniul tabagismului, noi, reprezentantii societatii civile ne adresam Parlamentului, Guvernului si altor factori de decizie de nivel national ca sa ia o atitudine promta in prevenirea pandemiei globale a tabagismului si adoptarea unor actiuni adecvate de control a activitatii Companiei "Philip Morris" si a altor companii de tutun din Republica Moldova.
Mentionam faptul ca pe parcursul anului trecut, peste 100 de organizatii din 50 de tari ale lumii au cerut companiei Philip Morris International si subsidiarelor acesteia sa-si ia angajamente - inainte de separare - pentru a asigura ca separarea Philip Morris nu va cauza daune sanatatii publice. Pana in prezent, "Philip Morris" a refuzat sa cada de acord cu majoritatea acestor cerinte/revendicari.
De aceasta data, mai mult de 150 de organizatii din 70 de tari ale lumii, ce activeaza in domeniul sanatatii publice, au sprijinit chemarea ca Guvernele sa adopte masuri complexe de control al tutunului pentru a se asigura ca separarea companiilor "Philip Morris International" si "Philip Morris" din SUA nu va inrautati epidemia tutunului. De asemenea, organizatiile semnatare solicita ca autoritatile sa ratifice si sa implementeze Conventia Cadru privind Controlul Tutunului si sa interzica efectuarea de lobby in favoarea industriei tutunului, precum si sa modifice legislatia nationala pentru a implementa tratatul de control global al tutunului. Lista completa cu cerintele formulate este disponibila pe pagina web:www.philipmorrisbreakup.org/calltogovs .
NOTA: In afara de adresarea catre membrii Guvernului, sute de tineri din diferite tari ale lumii participa astazi la demonstratii in New Jersey si New York (SUA), manifestandu-si astfel protestul fata de pandemia tutunului. Prin actiunile lor, ei doresc sa denunte pericolul la care Compania "Philip Morris" ii expune pe consumatori, chemand Guvernele sa ia sub control problema producerii si comercializarii tigarilor de catre Compania "Philip Morris" si alte companii.
Pentru informatie suplimentara, accesati: www.takingontobacco.org/event/altria07/
Cei interesati sa se alature acestui Apel, sunt invitati sa expedieze mesajele lor de sustinere la adresa: anti-fumat@ong.md sau pe site-ul: www.ong.md
Persoana de contact: Victoria Tataru, director, programe sociale
Telefon/fax: +22/72-73-59, 069352502, e-mail: victataru@yahoo.com
Initiatorii Campaniei in Republica Moldova:
Campania nationala de sensibilizare a opiniei publice privind controlul tutunului in Republica Moldova
Centrul de Informare, Instruire si Analiza Sociala din Moldova (CAPTES)