Instruire anticorupție și cultivarea intoleranței față de fenomenul corupției pentru tinerii din Cantemir



În perioada martie-aprilie curent, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) desfășoară pentru un grup de tineri și tinere din raionul Cantemir o instruire în format on-line și cu prezență fizică pe subiecte din domeniul anticorupţiei și integrităţii, fenomenul și consecințele corupției pentru o societate modernă.

Programul de instruire își propune să sporească capacitatea a min. 30 de tineri/e din raionul Cantemir în domeniul prevenirii corupției în sectorul educației și promovării mecanismelor de combatere a corupției, astfel participanții/tele sunt informați și despre subiecte ce țin de cultivarea intoleranței cetățenilor la fenomenul corupției, integritatea instituțională și profesională, încurajarea denunțării faptelor de corupție, dar și rolul tinerilor în cultivarea intoleranţei faţă de fenomenul corupţiei.

Scopul instruirilor este de a informa tinerii despre riscurile corupţiei pentru societate şi pentru funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului.

“În general, consider că cursurile de instruire anticorupție sunt esențiale pentru a asigura transparența și integritatea într-o organizație sau societate. Întrucât corupția poate afecta negativ economia, societatea și democrația, este important ca fiecare individ să fie conștient de consecințele sale și să acționeze în consecință. E bine ca noi, tinerii, să cunoaștem ce este coruptia - pentru a putea ajuta la prevenirea și combaterea ei” menționează Denisa Zaharia, tânără participantă la instruire.

Instruirea este parte a proiectului “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”, care are drept scop cultivarea intoleranței cetățenilor la fenomenul corupției și conștientizarea cu privire la efectele negative ale corupției, prin implicarea activă a tinerilor în activitățile proiectului.

Proiectul își propune să atingă următoarele obiective: capacitarea a 30 de tineri și tinere din raionul Cantemir în domeniul prevenirii corupției în sectorul educației și promovării mecanismelor de combatere a corupției, creșterea nivelului de informare și conștientizare a cetățenilor, elevilor, managerii instituțiilor de învățământ din raionul Cantemir despre pericolul fenomenului corupției și importanța prevenirii acestuia prin mecanisme eficiente, inclusiv sporirea cunoștințelor reprezentanților instituțiilor publice, organizațiilor societății civile locale, liderilor comunitari prin elaborarea unui ghid infografic cu bune practici și instrumente de combatere a corupției.

2

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”.