În cadrul proiectului #EUnlocking a fost organizată o vizită de studiu în Germania pentru tinerii antreprenori sociali din Moldova



vizita studiu Germania 2022În perioada 3 - 6 iulie 2022, în cadrul proiectului „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina” (pe scurt #EUnlocking) a fost organizată o vizită de studiu în Germania pentru zece tineri antreprenori sociali din Republica Moldova. Vizita a avut ca scop favorizarea schimbului de bune practici între antreprenorii sociali, precum și consolidarea capacităților acestor tineri cu noi instrumente și concepte, astfel încât să își poată îmbunătăți propriile modele de afaceri sociale.

Pe parcursul celor trei zile ale vizitei, tinerii antreprenori sociali au avut șansa să cunoască mai mulți experți care le-au vorbit despre antreprenoriatul social din Germania și legătura acestuia cu responsabilitatea socială corporativă, mecanismele și stimulentele fiscale. Totodată, au avut posibilitatea să viziteze câteva întreprinderi sociale din orașul Köln (Radstation și Innatura), au interacționat cu mai mulți antreprenori sociali germani despre modelele lor de afaceri sociale, care au împărtășit lecțiile învățate și au realizat un schimb de bune practici.

Mai mult, organizatorii au oferit și un training pe tema „Design thinking”, moderat de experta Trigui Khaoula, care i-a ajutat pe tinerii antreprenori sociali din Moldova să-și înțeleagă utilizatorii de servicii, profilurile și comportamentele acestora și să faciliteze identificarea de soluții la problemele existente în sectorul economiei sociale din țara lor.

Potrivit sondajului de după vizită, unul dintre participanți a spus: „Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este prezentarea de exemple de bune practici, discuții și întâlniri față în față cu antreprenori sociali germani în mediul lor de lucru.” Una dintre participante a spus: „Cu siguranță design thinking va fi cea mai bună practică pentru munca mea în Moldova.”

Proiectul #EUnlocking ajută la stimularea potențialului antreprenorial al tinerilor din Moldova și Ucraina prin stabilirea unui ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale, precum și prin inspirarea și sprijinirea mai multor tineri antreprenori sociali pentru a-și dezvolta și susține soluțiile inovatoare pentru promovarea incluziunii sociale și durabilitatea mediului în ambele țări. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului său EU4Youth.

Proiectul #EUnlocking este implementat de Institutul Gustav Stresemann e.V. (GSI) (Germania), Egalite International (Ucraina), AXA Management Consulting (Moldova), Asociația ECO-RAZENI (Moldova), Centrul Național de Asistență și Informare pentru ONG-urile din Moldova „CONTACT” (Moldova) și „Pro ONG! e.V” (Germania).