EU Tech Days în Cahul: experți internaționali în educație, summitul afacerilor locale și expoziție de roboți și tehnologii



„EU4Moldova:Startup City Cahul”, proiect implementat de ATIC, s-a angajat să promoveze tehnologiile și inovațiile, pentru a schimba lucrurile spre bine și a aduce progresul mai aproape de oameni. Iată de ce, alături de Primăria Municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, inițiativa va marca în acest an Ziua Europei printr-o serie de evenimente menite să conecteze comunitățile la tehnologiile informaționale – „EU Tech Days”.

Show de roboți și activități în aer liber pentru copii

Pe 20 mai ne dăm întâlnire la „Tech Display Day”, în piața Independenței din Cahul, unde vom desfășura mai multe activități în aer liber, destinate copiilor și adolescenților de vârste diferite. Școlarii sunt invitați să participe la traininguri  de robotică, mecanică, matematică interactivă și STEM, alături de Tekwill Academy Kids.

Studenții de la colegii și școli profesionale sunt așteptați să descopere opțiunile pe care le au în alegerea unei cariere în IT, să participe la discuții în aer liber cu profesioniști în domeniul TIC sau antreprenori, precum și să se înscrie la atelierele de modelare și imprimare 3D susținute de Youth Maker Club.

Lucrările vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții, iar vizitatorii Cahulului vor putea admira și un show spectaculos de roboți.

Experți internaționali la conferința „Ed Tech”

Pe 24 mai participăm împreună la Conferința ”Ed Tech” – eveniment la care sunt așteptați să se conecteze, offline sau online, oficiali guvernamentali, profesori, autorități locale, experți internaționali în domeniu și toți cei interesați. Conferința se va desfășura la Palatul Culturii „Nicolae Botgros” și va include  mai multe paneluri de discuții tematice despre posibilitățile de inovare a instituțiilor educaționale, noile metodologii de predare necesare pentru pregătirea viitorilor specialiști, programe educaționale și alte subiecte.

Experți internaționali vor pune în discuție trendurile globale de inovare și de transformare a educației, împărtășind cele mai bune practici care ar putea fi implementate și în țara noastră. Printre invitați se numără și reprezentanții mai multor companii internaționale, precum: Intel, Lenovo sau Adobe, care vor prezenta publicului instrumente pentru creșterea abilităților tech și creative ale tinerilor – Inteligență Artificială, Realitate virtuală și altele.  

Conferința va fi marcată și de premierea câștigătorilor hackatonului desfășurat în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” – competiție la care școlarii au generat soluții digitale pentru protecția mediului la nivel local. De asemenea, la eveniment vor fi anunțate școlile care au fost selectate pentru implementarea „Laboratoarelor Digitale”. Și asta nu e tot!

Primul business summit organizat în Cahul

Iar pe 25 mai, comunitatea de a afaceri este invitată să se alăture „Cahul Business Summit” – cel mai important eveniment local dedicat dezvoltării businessului din regiune – organizat de către autoritățile locale alături de partenerii săi. La eveniment vor participa oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat etc.  Invitații vor lua parte la sesiuni de discuții privind cerințele pieței cu privire la abilitățile resurselor umane în regiunea de sud, oportunitățile de dezvoltare economică și transformare digitală a Cahulului, dezvoltarea potențialul turistic, precum și perspectivele de cooperare regională, inclusiv transfrontalieră. Summit-ul va avea loc în s.Roșu din raionul Cahul.

Evenimentele organizate în cadrul „EU Tech Days” sunt parte a proiectului ”EU4Moldova:Startup City Cahul”, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu ATIC.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul


„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii pe www.startupcitycahul.md.

Link VIDEO: https://www.facebook.com/startupcitycahul/videos/845471490188409/