„De ce tinerii? De ce acum?” – O discuție la nivel de experți și practicieni din sectorul tineret



n 226 1

La 9 decembrie Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat o masă rotundă virtuală cu scopul de a pune în discuție modurile de abordare existete a problemelor de tineret din RM cu accent pe lucrurile care inspiră și pot aduce schimbări pozitive în domeniul tineret.

La eveniment au participat reprezentanții a 17 consilii raionale, 20 APL-uri din mediul rural și 11 ONG-uri locale din 30 comunități partenere, precum și experți din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.

În cadrul celor două sesiuni au fost puse în discuție:

  1. Metode practice de abordare a blocajelor în mecanismul de implementare a politicilor de tineret la nivel local: Ce fel de blocaje? Unde sunt localizate? și
  2. Exemple de bune practici ce trebuie replicate: insule de mici succese. Cum să avansăm? De la ce începem?

„Unul din cele mai mari blocaje în dezvoltarea tinerilor la nivel local este lipsa unui specialist de tineret care ar lobba interesele tinerilor din mediul rural pe larg.” – Mariana Bruma, facilitator local, or. Drochia.

„După doi ani când am devenit primar și concetrându-mă mai mult pe proiecte de infrastructură în localitate, mi-am dat seama că tinerii rămând în urmă, însă ei sunt viitorul localității. De aceea, împreună cu echipa am gândit diferite metode de atragere a tinerilor în procesul de dezvoltare a localității. Astfel, am delegat doi tineri care să facă parte din Consiliul Local și să reprezinte vocea tinerilor din comunitate.” – Eduard Sturza, primar s. Geamăna, rn. Anenii Noi.

„Noi am înțeles că implicând tinerii în viața comunității de la o vârstă cât mai fragedă, vor avea mai multe șanse să obțină succes.” – Mark Lamoncha, CEO al companiei Humtown Products, Indiana, SUA.

„Pe tineri nu puteți să îi țineți doar cu cuvinte, fără a-i implica în cel mai direct sens. De fapt, este esențial să le oferiți tinerilor adevărata șansă să fie implicați în proces. Oamenii deseori gândesc că tinerii nu sunt serioși sau nu au idei serioase cu privire la viitor. Dar, de fapt tinerii au cu ce contribui, dar pentru aceasta noi trebuie să-i ajutăm să-și pregătească viziunile. Sunt multe sondaje care demonstrează că tinerii nu se implică la nivel local deoarece ei nu sunt întrebați sau invitați să se implice.” – Deb Martin, Great Lakes Community Action Partnership, Toledo, Ohio, SUA.

Am discutat și despre importanța cooperării cu mediul de afaceri, primăria și sectorul asociativ în dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local.

„Parteneriatul în 3 sectoare este foarte important în dezvoltarea tinerilor în comunitate. Sectorul business poate susține ideile și inițiativele tinerilor. Tinerii au multe idei, de aceea ei pot face parte din Consiliul Local. Am observat că tinerii pot fi implicați la nivel de organizații, la nivel de comunitate. Cel mai principal este să începeți cu pași mici, cu cel mai mic proiect și să implicați tinerii, astfel acești tineri să fie mândri că au lucrat cu voi, că au lucrat la nivel de APL și că au adus reușite mari în comunitățile lor. Ei adoră să fie implicați în acțiuni de voluntariat.” – Lance Willard, manager de localitate, Columbiana, Ohio, SUA.

„Deși acest lucru este o practică de succes în Statele Unite, în Republica Moldova este abia un început, destul de timid, dar cred că spre asta mergem: spre un parteneriat solid și sistemic între organizații de tineret, autorități locale și mediu de afaceri. Mi se pare cel mai sustenabil.” – Ruslan Stânga, expert independent, iRi.

Pe final de eveniment Tatiana Coșuleanu, director executiv iRi, a menționat:

„Ne bucurăm să vorbim azi despre identificarea soluțiilor la obstacolele care există în sectorul tineret dar și de a face un schimb de cele mai bune practici de încurajare a tinerilor practicieni, tineri care încearcă să se implice să schimbe lucrurile la nivel local și reprezentanții administrațiilor locale să avansaze în agenda de dezvoltare a sectorului de tineret în special în comunitățile mici. iRi împreună cu partenerii săi locali va continua să identifice soluții pentru tinerii din mediul rural, în special soluții ce țin de promovarea și replicarea modelelor/practicilor de succes deja existente.”

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, SUA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.