„Femeile-lidere pot dezvolta comunitățile”. Au început instruirile în cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”



IMG 1298„Femeile-lidere pot candida la următoarele alegeri locale și pot dezvolta comunitățile din care fac parte”. Asta au spus participantele instruirile organizate în cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”, care s-au desfășurat în zilele de 9-12 decembrie. Scopul acestor instruiri este de a consolida capacitățile femeilor și fetelor în vederea motivării lor de a participa activ la procesele decizionale, inclusiv de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale/parlamentare.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a reiterat importanța abilitării femeilor și pregătirii acestora pentru a se implica activ la luarea deciziilor și dezvoltarea societății. „Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru dezvoltarea femeilor din Republica Moldova, susținerea lor, astfel încât să devină competitive în cursele electorale, să se implice în viața politică și socială la nivel local și național, dar și să acceadă în funcții de conducere. Sper că veți valorifica la maxim aceste oportunități de instruire, veți reveni în localitățile dumneavoastră și veți face planuri, veți implementa proiecte și veți construi strategii pentru avansarea în carieră”, a încurajat participantele președinta Liliana Palihovici.

 „Foarte des întâlnim femei care au și cunoștințe, și ambiții, și, cel mai important, motivație puternică de a se implica în procesele de bună guvernare în comunităților din care fac parte. Însă, de cele mai multe ori, aceste femei nu au suficientă încredere în forțele proprii. De aceea, am lansat Academia de liderism, pentru a le oferi femeilor o platformă de discuții și dezbateri, de învățare și de împărtășire a propriilor experiențe, dar și pentru a le încuraja să se implice activ în procesele decizionale la nivel local sau chiar național”, a afirmat Inga Iovu, coordonatoare de proiecte, Fundația „Friedrich Ebert” din Moldova.

„Academia de liderism „Femeile pentru buna guvernare” constituie o oportunitate extraordinară pentru femei pentru a-și consolida cunoștințele și abilitățile. Prin acest program ne dorim să vă inspirăm și motivăm să deveniți mai active, să vă implicați mai mult în procesele decizionale, în dezvoltarea comunităților dumneavoastră și în politică. Prin această Academie, echipa IVC își propune să abiliteze femeile, să le ofere cunoștințele și instrumentele necesare pentru a-și valorifica întregul potențial”, a reiterat Carolina Buzdugan, coordonatoarea Programului Instruiri, AO „Institutum Virtutes Civilis”.

Timp de câte două zile, trei grupuri de femei-lidere din diferite regiuni ale Republicii Moldova au învățat despre implicarea în procesele decizionale direcționate în interesul cetățenilor, posibilitatea de a participa în competiții electorale, abilitățile necesare pentru a deveni lidere, dezvoltarea parteneriatelor pentru promovarea egalității de gen și buna guvernare etc.

Formatoarea și secretara generală a Platformei pentru Egalitate, Nina Lozinschi, le-a vorbit participantelor la Academia de liderism despre implicarea femeilor în procesele decizionale, responsabilitățile deputatei/consilierei, angajamentele necesare pentru a candida la o funcție publică, importanța identificării corecte a problemelor cetățenilor. Expertul și analistul politic, Igor Botan, a abordat tematica doctrinelor și partidelor politice, rolul lor în dezvoltarea democrației și etica politică.

Despre femeia lideră, decizia de a candida la alegerile locale sau parlamentare, elaborarea planului de dezvoltare personală s-a discutat în cadrul sesiunilor cu experta în comunicare și strategii electorale, Olga Nicolenco. De asemenea, participantele au învățat, de la directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Doina Bordeianu, despre legislația electorală, regulile pentru înregistrarea și participarea în cursa electorală.

În cea de-a doua zi a instruirilor, femeile-lidere au avut parte de discuții cu jurnalistul și expertul în comunicare publică, Mircea Surdu. Prezentatorul TV le-a vorbit despre importanța pregătirii pentru participarea la dezbateri publice, iar expertul în comunicare publică, Igor Volnițchi, despre structura discursului public orientat pentru auditoriul-țintă.

Una dintre participantele la Academie, Galina Pânzaru, din Chișinău, a afirmat că și-ar dori să se implice în diferite procese decizionale, cât și în viața publică și politică din Moldova. „Vreau să fiu prezentă în societatea în care trăiesc și vreau să contribui la progresul ei. Nu vreau să mă resemnez la ideea că acesta este sistemul și că ar trebui să rămână așa. Un lucru care nu ne place poate fi schimbat, iar pentru asta avem nevoie de angajament, dorință de a face, perseverență, energie, onestitate și, nu în ultimul rând, abilități, iar eu cred ca am aceste abilitati”, a subliniat tânăra antreprenoare.

Instruirile vor continua cu alte întâlniri informale, discuții cu personalități distinse și activități de networking. Totodată, fiecare participantă va beneficia de cel puțin trei instruiri și sesiuni de mentorat.

Academia de liderism „Femeile pentru buna guvernare” este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.