#UpgradeCahul: municipiul Cahul vrea să ofere locuitorilor săi mai multe servicii digitale



Cahul, 1 decembrie 2021 – Municipiul Cahul dorește să ofere  mai multe servicii digitale , menite să diminueze efortul fizic, timpul petrecut pe drum sau în sălile de așteptare, dar și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.  Raportarea problemelor din localitate, înscrierea copiilor la grădinițe, alegerea activităților extracurriculare, servicii cadastrale sau tichete online pentru locurile de parcare – acestea sunt doar câteva dintre inițiativele pe care vrea să le implementeze municipalitatea în localitate.  Prioritățile de transformare digitală a municipiului Cahul a fost subiectul unei sesiuni de lucru, la care au participat oficiali guvernamentali, autorități locale și reprezentanți ai unor instituții de utilitate publică regională. Evenimentul s-a desfășurat cu suportul proiectului „EU4Moldova:Startup City Cahul”, inițiativă care își propune să contribuie în următorii ani la accelerarea procesului de digitalizare a regiunii.

Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare: „Sunt sigur că acest eveniment va da un impuls și mai mare procesului de digitalizare, nu doar pentru Cahul, dar vor urma și alte regiuni și localități din țară care vor prelua acest exemplu. Dorim să resimțim cu toții beneficiile digitalizării la noi acasă. Este important că inițiativa a venit de aici, de la oamenii din localitate, nu a fost impusă din altă parte. Vom crea o sinergie sănătoasă și constructivă între autoritățile locale, centrale și potențiali parteneri în beneficiul oamenilor”.

Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul: „Această sesiune este un început bun pentru noi, dorim să facem municipiul Cahul capitala digitală nu doar a regiunii de sud, dar și a întregii țări. Astăzi, am demonstrat o colaborare și o sinergie la nivel înalt împreună cu autoritățile naționale și partenerii de dezvoltare. Dezvoltarea digitalizării este importantă pentru a oferi servicii de calitate și accesibile pentru cetățenii municipiului. Primăria va face tot posibilul să integreze atât digitalizarea proceselor, cât și introducerea sistemelor de securitate a datelor, care sunt esențiale pentru eliminarea riscurilor și sporirea încrederii cetățenilor în autoritățile locale.”

Acțiuni de digitalizare la Cahul

Digitalizarea este o parte componentă a mai multor inițiative și proiecte care derulează în municipiul Cahul. Printre acestea se numără: crearea sistemului inteligent de iluminare publică, implementarea sistemului de înregistrare a datelor de la distanță, dezvoltarea sistemului de solicitări online și altele. Astfel, pe agenda discuțiilor se află mai multe arii de intervenție în acest sens, care au fost identificate în cadrul unui studiu realizat de ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia și consultantul subcontractat al proiectului „Eu4Moldova:Startup City Cahul”, Victor Guzun.

Stella Bădin, viceprimară responsabilă pentru digitalizare, Cahul: „Cahul este capitala regiunii de sud. Avem aspirații și un potențial foarte mare, pentru că suntem implicați și dedicați în dezvoltarea municipiului. Societatea civilă este foarte activă în regiune, deschisă și dornică să contribuie la dezvoltarea Cahulului. Este un bun început, este o asumare la nivel de țară și acesta este un lucru promițător. Prin componenta de digitalizare, serviciile trebuie să aducă plusvaloare în societate. Să ne unim forțele pentru a dezvolta această componentă și a oferi cetățenilor municipiului servicii de calitate.”

Printre direcțiile de digitalizare discutate la eveniment:

  • Servicii municipale online (aplicația e-Cahul, portalul municipiului Cahul, cadastru, Mpay etc.)
  • Educație (e-Grădiniță, e-Școală, instruirea angajaților din sectorul public etc.)
  • Medicină (e-Sistem de consultanță primară și management etc.)
  • Transport (e-Transport, e-Parking etc.)
  • Turism (hărți turistice digitale, activități, evenimente, trasee online pentru cicliști, ghiduri audio pentru muzee etc.)
  • Cultură (platformă dedicată evenimentelor sportive și culturale, graficul evenimentelor, opțiuni de rezervare a sălilor etc.)
  • Servicii comunale (platformă unificată de plată pentru toate facturile etc.)

Participanții la eveniment au efectuat vizite de documentare și s-au întâlnit cu responsabilii, dar și cu localnicii la Centrul Multifuncțional Cahul, Spitalul Raional Cahul, Oficiul Poșta Moldovei Cahul, Universitatea de Stat Cahul și unele instituții subordonate Primăriei Cahul.

„EU4Moldova:Startup City Cahul”: priorități pentru digitalizarea regiunii

„EU4Moldova: Startup City Cahul” va contribui la realizarea viitoarelor acțiuni de digitalizare a municipalității, inclusiv prin crearea unui centru tehnologic de inovații „Eu4Innovation Centre”. Acesta va avea un efect de stimulare a regiunii de sud, prin dezvoltarea unor inițiative educaționale menite să crească alfabetizarea digitală, conectarea comunităților pentru a crea un mediu propice dezvoltării soluțiilor IT, precum și susținerea proiectelor inovative care vin să răspundă necesităților comunitare.

Boris Filipov, ofițer de program, Delegația UE: „Am fost bucuroși să sprijinim sesiunea de lucru de astăzi, care urmărește definirea priorităților pentru transformarea digitală a municipiului Cahul. Suntem siguri că discuțiile au contribuit la implementarea inovațiilor și a soluțiilor inteligente, făcând viața cetățenilor mai confortabilă și dezvoltarea afacerilor mai simplă, sporind astfel atractivitatea Cahulului drept un loc preferat pentru trai și muncă. Aceste soluții au potențialul de a stimula  dezvoltarea economică regională, sporind bunăstarea populației și contribuind la reducerea discrepanțelor digitale. Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să poată beneficia de revoluția digitală, indiferent de locul de trai.”

Catarina Nilsson, manageră de programe la Ambasada Suediei din Moldova: “Pe măsură ce Moldova avansează pe calea transformării digitale, este absolut esențial ca acest proces să fie unul incluziv. Aici vorbim despre incluziunea geografică regională și socială: autorități și instituții publice locale, oameni – creatori și utilizatori ai produselor și serviciilor digitale. În cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, lucrăm adaptiv și catalitic pentru a facilita acest parcurs și pentru a face digitalizarea utilă și relevantă pentru autoritățile publice din Cahul, pentru antreprenori și, nu în ultimul rând, pentru cetățeni și oaspeți.”

Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC: „Industria IT crește constant la nivel național. Acest lucru înseamnă că putem dezvolta soluții și aplicații care să eficientizeze activitatea instituțiilor publice și să asigure o comunicare mai transparentă și mai deschisă cu cetățenii. Prin intermediul proiectului, ne dorim să aducem plusvaloare potențialului pe care îl deține orașul Cahul, așa cum ne-am asumat angajamentul să contribuim la dezvoltarea economică regională prin inovații. Pentru atingerea acestui obiectiv, vom facilita cooperarea dintre companiile TIC și alte domenii sociale, vom crea condiții necesare pentru dezvoltarea inovațiilor și vom contribui la creșterea competențelor digitale la nivel local, prin proiecte concrete. Pe termen lung, odată cu deschiderea EU4Innovation Centre, ne dorim să producem un impact economic în regiune în următorii ani, și anume creșterea nivelului de salarizare (salariul mediu din regiune) cu minimum 15%, precum și ascensiunea sectorul IT local, care să reprezinte minimum 5% din cel național în următorii 3 ani.”

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). În cadrul proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.