Academia Bugetară – modalități practice de implicare a cetățenilor din 5 localități în inițiative de dezvoltare comunitară



n 222

Reprezentați APL, cetățeni și experți în dezvoltare rurală au discutat azi despre o serie de provocări curente legate de procesul bugetar la nivel de comunitate, inclusiv prin prisma implicării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Cei 4 primări prezenți reprezintă 3 regiuni ale țării: s. Cărbuna, rul Ialoveni și s.Telița, rul Anenii Noi (Centru), s. Huluboaia, rul Cahul (Sud) și s. Dizghingea UTA Gagauzia (Sud). Echipa iRi asistată de experții Veaceslav Ioniță (expert în politici publice, IDIS Viitorul) și Tatiana Costev-Coșuleanu (director executiv iRi) au facilitat discuții despre ultimile evoluții din Republica Moldova legate de politica și practica bugetar-fiscală în satele RM, dar și despre modalități practice de a implica cetățenii în inițiative de dezvoltare a localității.

„Scopul nostru este atât educarea, cât și implicarea cetățenilor din zonele rurale în elaborarea și monitorizarea bugetelor locale având drept obiectiv specific îmbunătățirea modului de cheltuieli publice în mediul rural”. – Tatiana Costev-Coșuleanu, director executive iRi, expert în mobilizare comunitară.

Un subiect care a stârnit interes în rândul primarilor a fost descentralizarea și legislația din domeniul autonomiei fiscale care reprezintă un obstacol în calea dezvoltării localităților locale:

„Dacă e să vorbim despre filosofia finanțelor publice locale nici nu prea avem ce vorbi. Cu regret, consiliile locale pot decide asupra modului de administrare a doar cca 6% din bugetul local, restul revenind transferurilor centrale… Dacă suntem într-un stat de drept, un subiect de drept nedreptățit (primarul) ar trebuie să se adreseze în instanță să-și rezolve problema”. – Veaceslav Ioniță, expert în politici publice IDIS Viitorul.

Pe final de eveniment, cei 4 primari prezenți au semnat cu iRi un memorandum de parteneriat urmare a căruia în cadrul activităților ulterioare, cele 5 APL-uri partenere împreună cu reprezentanții societății civile și grupurile de inițiativă vor primi suportul metodologic și organizatoric necesar pentru ca APL să implementeze cu succes cerințele privind participarea cetățenilor în procesul bugetar, inclusiv la nivel de analiză a experților.

Proiectul „Cetățenii Acționează: parteneriate locale pentru bugete transparente” este implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali cu susținerea financiară a Black Sea Trust, un proiect German Marshall Fund, SUA.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi).