Start Săptămânii Educaţiei Media în Moldova, ediţia 2021



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) dă startul celei de-a patra ediții a Săptămânii Educației Media în Moldova, care se va desfășura în perioada 18-24 octombrie 2021. Inițiativa are loc în contextul Săptămânii Mondiale a Educației Media, declarată de UNESCO.

Pe tot parcursul săptămânii, evenimentele vor fi organizate cu implicarea învățătoarelor și profesorilor/profesoarelor care predau disciplina opțională Educație pentru media sau au participat la instruirile CJI în acest domeniu. Astfel, elevii și profesorii sunt încurajați să organizeze activități de educație media care să depășească, în măsura posibilităților, cadrul lecțiilor de Educație pentru media – concursuri de postere, expoziții de fotografii, întâlniri tematice cu părinții, dezbateri sau ateliere de discuții la care vor fi abordate subiecte de educație media. Prin urmare, activitățile şcolare, dar şi cele extrașcolare vor urmări scopul de a promova cultura media și consumul critic de informație în rândul tinerilor.

Tradițional, la începutul Săptămânii, CJI va prezenta totalurile celor cinci ani de promovare și predare a cursului opțional Educație pentru media în instituțiile de învățământ preuniversitar din țară.

Totodată, CJI va lansa o campanie de promovare a Educației pentru media cu susținerea profesorilor care au decis să fie mesagerii gândirii critice în școală.

Pe 22 octombrie, CJI va anunța rezultatele primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, ediția a II-a, organizat în acest an pentru două categorii: I – școli în care, în anul de studii 2021-2022, disciplina opţională Educaţie pentru media este predată la cel puţin una din cele trei trepte – primară, gimnazială sau liceală; II – școli în care, în anul de studii 2021-2022, nu este predată disciplina opțională Educație pentru media. În rezultat, pentru prima categorie vor fi selectate 7 instituţii de învăţământ, iar de la a doua categorie alte 5 instituțiiToate cele 12 școli vor beneficia fiecare de un suport financiar în valoare de 300 de euro pentru desfăşurarea activităţilor de educație media până la sfârșitul anului de studii 2021-2022, iar patru instituții câștigătoare vor fi premiate cu câte un Media Corner – un colțișor de Educație pentru media în care elevii vor avea acces la resurse de educație media.

Pe 24 octombrie, CJI va organiza o întâlnire online cu câștigătorii primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, ediția a II-a, pentru a discuta despre următoarea etapă a competiției.

De asemenea, în contextul Săptămânii Educației Media, CJI a anunțat două concursuri pentru elevi – un concurs de fotografie la tema „Spațiul virtual, prieten sau pericol?”, pentru elevii claselor primare, și un concurs de materiale video la tema „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale”, pentru elevi din clasele de gimnaziu și liceu. Elevii pot expedia lucrările pentru concurs până pe data de 24 octombrie și, respectiv, până pe 29 octombrie, pe adresa comunicare@ijc.md. Încurajăm elevii să participe la concursuri pentru a fi parte a educației media și a promova consumul conștient de informații în rândul semenilor.

Totodată, echipa CJI va publica un material în care va prezenta o serie de resurse utile pentru consumatorii media. Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Centrului pentru Jurnalism Independent, să vă alăturați inițiativelor noastre și să distribuiți îndemnul „Gândește limpede!”.

Săptămâna Educației Media este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).