S-a dat startul activităților comunitare organizate de tinerii activiști civici din regiunea de sud a țării



Cei 30 de tineri/e din raioanele de sud ale țării, instruiți și capacitați în domeniul activismului civic în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, au început organizarea și desfășurarea activităților practice comunitare în localitățile lor de baștină.

240613733 655402862513379 732400524518707621 n

Tinerii au identificat problemele locale ale semenilor din comunitățile lor și în parteneriat cu autoritatea publică locală și alte organizații locale au demarat planificarea activităților. Urmează să fie organizate 10 activități practice comunitare în cele 5 raioane incluse în proiect: Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan-Vodă.

Startul l-a dat grupul de tineri creat în raionul Ștefan-Vodă, care a organizat o campanie de sensibilizare online și offline cu privire la importanța menținerii curățeniei și strângerea deșeurilor după fiecare dintre noi (în 5 localități rurale din raionul Ștefan Vodă). Tinerii consideră că problema deșeurilor și aruncarea gunoiului peste tot va fi remediată când se vor implica locuitorii și vor conștientiza că păstrarea curățeniei ține de fiecare cetățean. O altă activitate a constat în organizarea unui eveniment de distracții pentru 25 de copiii și adolescenții din cadrul Centrului pentru copii în situații de risc din or. Ștefan Vodă. Participanții au fost implicați și încadrați într-un program de cântece, jocuri distractive și sportive, inclusiv jocuri de societate, au avut parte de o instruire în domeniul voluntariatului, dar și sesiuni de pictură pe față.

240309194 567901877908872 2445376280589536825 n

Scopul organizării activităților practice comunitare tinde să crească nivelul de participare al tinerilor la nivel local prin implicare în activități comunitare și dezvoltarea abilităților de lideri activi în localitățile lor.

Tinerii speră că promovarea bunelor practici de participare și activism civic al tinerilor va servi drept motivare și sursă de încredere pentru cele 10 localități sensibilizate de importanța și necesitatea de a desfășura cât mai multe activități la nivel local.

Activitățile practice comunitare sunt organizate în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de CDEC în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.