CDEC a demarat Programul de capacitare al tinerilor/elor în domeniul cetățeniei active și participative la nivel local



În perioada 12-17 iulie curent, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) desfășoară instruirea tinerilor lideri locali din regiunea de sud a țării în domeniul cetățeniei active, dezvoltarea competențelor civice/spiritului civic și al participării la nivel local.

Peste 35 de tineri din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan Vodă au participat astăzi la prima zi de instruire din cadrul Programului și au aflat despre componentele cetățeniei active la nivel local, sistemul de activitate al Administrației Publice Locale (APL), modalități eficiente de participare a tinerilor la procesul decizional și alte exemple de implicare a tinerilor la identificarea și soluționarea problemelor.

6

Programul de capacitare va dura 6 zile, în cadrul căruia tinerii vor fi familiarizați cu metode utile de participare a tinerilor la procesul de guvernare locală, activități de mobilizare și instrumente advocacy eficiente pentru implicare, importanța participării la viața civică a comunității, crerea mesajului  și tacticile folosite de tineri în acțiuni de advocacy pentru promovarea intereselor comunitare, dar și elaborarea unui plan de acțiuni pentru desfășurarea activităților.

“Să te implici în identificarea si rezolvarea problemelor din comunitate este oportunitate de dezvoltare personală. De aceea tinerii trebuie să se implice împreună cu administrația locală”, a menționat Iurie Burazeris, tânăr din or. Leova.

Anastasia Petrova, o tânără din mun. Comrat a menționat că este o oportunitate excelentă pentru tineri dornici de initiațivă civică să fie instruți și îndrumați corect în domeniul activismului social. “Am aflat detaliat ce este autoritatea publică si care sunt activitățile și obligatiunile sale, în conformitate cu drepturile și necesitățile locuitorilor. Programul este bine formulat și prezentat”, adaugă aceasta.

”Acest proiect este foarte important pentru tinerii din localitățile rurale, prin informare și implicare ei vor dezvolta acele abilități de identificare a problemelor din comunitate”, ne-a spus Natalia Donea, o tânără din raionul Cahul.

11

Proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local” este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.