Centrul de Teatru din Moldova lansează Proiectul socio-cultural „Singur Acasă”



postarea1

Proiectul cultural „Singur Acasă” a fost selectat pentru finanțare din bugetul de stat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării înaintat pentru concursul de proiecte culturale al organizațiilor necomerciale și se adresează copiilor ai căror părinți au emigrat pentru a le asigura un trai mai bun. 

Conform raportului statistic anual, N.103, prezentat de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2019,  numărul total al cazurilor de copii separați de părinți este de 36 817, ce constituie o situțaie socială îngrijorătoare, având repercursiuni asupra sănătății și intergrității familiilor din Republica Moldova.

Astfel, copiii cetățenilor emigrați se află în circumstanțe traumatizante ce pot genera unele stări psiho-emoționale periculoase, începând cu dificultăți de integrare socială până la devieri de personalitate. Aceste circumstanțe sunt determinate de lipsa, de la o vârstă fragedă, a afecțiunii părintești.

Scopul proiectului constă în facilitarea integrării sociale a copiilor și adolescenților  prin crearea unui climat social propice pentru incluziunea comunitară, utilizând metodele și practicile artistice specializate.

Proiectul se va desfășura în câteva etape:

În prima etapă, proiectul prevede organizarea Concursului literar de eseuri pentru copii și adolescenți, cu vârsta între 10-18 ani, ai căror părinți au emigrat. Această activitate prevede participarea copiilor și adolescenți din Regiunea Nord, raionul Râșcani, a Republicii Moldova ce vor aborda tema migrației, mărturisind istoriile și trăirile lor prin intermediul creațiilor literare.

În urma evaluării eseurilor de către personalități literare, vor fi desemnați 20 de tineri învingători pentru participarea ulterioară în cadrul Laboratorului literarPe durata Laboratorului, participanții se vor întâlni cu psihologi, formatori-naționali în cadrul unor sesiuni psihoterapeutice pentru a încerca depășirea obstacolelor interioare și stărilor psiho-emoționale negative ce îngreunează integrarea lor socială. 

Ulterior, relatările literare ale copiilor și adolescenților participanți în cadrul Laboratorului literar vor servi în calitate de material care va sta la baza montării Spectacolului dramatic „Singur acasă” de către actorii trupei NightGuguța. 

Proiectul cultural va fi încheiat cu un documentar-umanist ce va contribui la sensibilizarea opiniei publice asupra fenomenului migrației și a efectelor sale negative ce lasă o amprentă traumatizantă asupra tinerei generații. 

Proiectul cultural „Singur Acasă” se va desfășura până la data de 31 octombrie 2021 pe teritoriul a 10 localități din Regiunea Nord, Raionul Rîșcani a Republicii Moldova. 

Echipa de proiect:

  • Alina Țurcanu – Regizoare, actriță, Președinta CTM, director proiect
  • Dumitru Crudu – Poet, dramaturg, coordonatoral Laboratorului literar
  • Radmila Popovici – Poetă, textieră, mentor în cadrul Laboratorului literar
  • Svetlana Șișcanu – Psihoterapeută, formator național, mentor proiect
  • Angelina Popovici – Doctor neurolog, poetă, mentor proiect
  • Gabriela Lungu – Directoarea Teatrului municipal de Păpuși „Guguță”,coordonatoarea montării spectacolului

Centrul de Teatru din Moldova este o organizație neguvernamentală națională în domeniul culturii. Centrul desfășoară activități în scopul îmbunătățirii vieții prin cultură, elaborând proiecte și strategii culturale.

Pentru mai multe detalii, accesați pagina de Facebook - Centrul de Teatru din Moldova 

Articol adaugat de: Mihaela Fedoseev