„Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”: mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni au beneficiat de o consultație on-line privind Managementul serviciilor publice



Consilieri locali, angajați ai primăriei, primari, precum și cetățeni interesați de Managementul serviciilor publice din comunitățile din satele Calfa, Chetrosu, Gura Bâcului, Speia, Telița și Varnița din Anenii Noi, satele Bravicea și Sipoteni din raionul Călărași și satele Pănăsești și Scoreni din raionul Strășeni au participat la o consultație on-line, organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.

La această activitate, desfășurată în format de teleconferință, au fost prezenți peste 45 de participante și participanți interesați de managementul serviciilor publice în comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni, beneficiare ale proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.

Proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), și contribuie la consolidarea dezvoltării locale prin activități de consultanță, instruire și capacitare a comunităților din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni.

În cadrul evenimentului on-line, formatori cu experiență națională în domeniul managementului serviciilor publice au evidențiat nevoia unei cooperări intercomunitare și au salutat deschiderea partenerilor și comunităților beneficiare ale acestui proiect pentru cunoștințe și abilități noi pe care să le folosească în favoarea cetățenilor.

„Instruirea de astăzi are drept scop de a susține eforturile dumneavoastră de dezvoltare a unor servicii de calitate în localitate care răspund necesităților oamenilor. Tematicele din cadrul proiectului nostru sunt foarte diverse, dar scopul nostru major este să sporim nivelul de transparență a autorităților locale, pentru a iniția și consolida mai multe parteneriate pentru buna guvernare”, a afirmat  Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis", Liliana Palihovici.

Subiectele discutate în cadrul instruirii on-line s-au referit la managementul serviciilor publice – elemente generale privind organizarea serviciilor publice locale, tipuri de servicii publice, cadrul normativ, parteneriate, rolul consiliului local, etc.

Participanții și participantele la această consultație on-line, axată pe Managementul serviciilor publice, au remarcat importanța și caracterul foarte util al unor astfel de discuții pentru o mai bună înțelegere și realizare a acțiunilor de dezvoltare  serviciilor publice de calitate în fiecare localitate și a modalităților în care cetățenii se pot implica în acest proces, benefic pentru întreaga comunitate.

În cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni beneficiază în prezent de instruiri și consultații on-line în domenii de interes pentru comunitățile locale: bugetare locală, planuri de dezvoltare economică locală, inițierea și gestionarea unor întreprinderii municipale în localitate, managementul serviciilor publice etc.

Articolul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală" și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety